Hírek

2009.12.15. 10:06

Nélkülözhetetlen az atomerőmű bővítése – Üzemidő 2037-ig

Legalább 6200 megawatt új erőművi kapacitás építésére lesz szükség 2025-ig Magyarországon ahhoz, hogy biztosítani lehessen a zavartalan áramellátást.

Világgazdaság

Ehhez nélkülözhetetlen a Paksi Atomerőmű bővítése is. Hosszú távú előrejelzésében a Mavir ekkorra legalább egy 1000 megawattos új atomerőművi blokkal számol – összegezhetők az EnKon konferencián elhangzottak.

A rendszerirányító Mavir kétévente készíti el a következő 15 évre szóló kapacitástervet, amely felméri a várható energiaigényt és a kielégítéséhez szükséges kapacitásokat. Jövőre várhatóan már stagnál az áramfogyasztás, majd évi másfél százalékkal bővül Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója szerint. Mint elmondta, a 2025-ig várhatóan teljesen leálló áramimport és az időközben leállítandó erőművek pótlását is figyelembe véve a fenti 6200 megawattnyi új kapacitásra lesz szükség, de akkorra rendszerbe állhat legalább egy új 1000 megawattos atomerőművi blokk is.

Nemrég befejeződött a paksi atomerőmű teljesítménynövelési programja azzal, hogy a hármas blokk november 13-án elérte a korábbi névleges teljesítményének 108 százalékát. Ezzel az erőműnek már mind a négy blokkja 500 megawattos teljesítménnyel működik, vagyis összteljesítménye elérte a 2000 megawattot.

A tavaly közel 15 ezer gigawattóra áramot termelt létesítményben emellett hosszabb ideje dolgoznak az üzemidő meghosszabbításán is. Ennek során a mai négy blokk eredetileg tervezett harmincéves üzemideje további húsz évvel nő meg. Minden elvégzett vizsgálat és számítás azt igazolja, hogy az atomerőmű blokkjainak üzemideje 2032-ig és 2037-ig meghosszabbítandó.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva