Hírek

2009.12.28. 19:46

Nem lesz olajstop! Megállapodott Moszkva és Kijev

Létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj jövő évi ukrajnai tranzitjáról.

MTI Eco - Világgazdaság Online

Az erről szóló megállapodás szövegét két napon belül aláírják - jelentette be az orosz energiaügyi minisztérium hétfőn este. Hozzátette: nem várható semmiféle fennakadás a fogyasztók olajellátásában.

Előzőleg telefonon egyeztetett Jurij Prodan, ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter, valamint Szergej Smatko orosz energetikai miniszter - mondta az ukrán tüzelő- és energiaügyi minisztérium szóvivője. Hozzátette: a megállapodás biztosítja az európai fogyasztók hosszú távú és stabil ellátását.

Korábban a Világgazdaság Online beszámolt arról, hogy a visegrádi országok csúcstalálkozóját javasolta Magyarország az orosz-ukrán tranzitvita miatt.

Oroszország ugyanis azzal fenyegetett, hogy január 1-jével elzárja az olajszállítást a Barátság olajvezetéken keresztül.

A Mol korábban hivatalos tájékoztatást kapott a Transznyeftytől arról, hogy az Ukrtransznaftával fennálló tranzitvitájuk miatt január 1-től leállhatnak a kőolajszállítások Szlovákia, Csehország és Magyarország irányába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva