Hírek

2009.12.11. 11:14

Nem sok jót ígér a bolgár helyzet az OTP-leánynak

A balkáni állam bankszektorát túlnyomórészt külföldi hitelintézetek dominálják, közöttük is az egyik legnagyobb az OTP. Egyesek szerint jövőre 10 százalékon tetőzhet a hitelüket nem teljesítők aránya az országban.

Világgazdaság Online

A hitelüket nem teljesítők aránya jövőre érheti el a csúcsát, 10 százalékon a bolgár bankszektorban – nyilatkozta Andreev Mochmil, a Raiffeisen Bank Bulgaria ügyvezető igazgatója.

A bankár szerint nehéz év vár a bulgár hitelintézetekre, amelyek 85 százaléka külföldi anyabank tulajdonában van. Az elmúlt három év hitel kirajzása után, idén alig nőtt a kihelyezett állomány, októberben éves szinten 5 százalékos volt a bővülés. A teljes hitelállomány 60 százalékát az országban működő öt legnagyobb bank helyezte ki, közöttük van a DSK, az OTP Bank leánya. (Emellett, az UniCredit Bulbank, a Raiffeisen Bank Bulgaria, United Bulgarian Bank, és az Eurobank EFG Bulgaria).

A bolgár gazdaságot is mély recesszió sújtja, emiatt romlott a bankok hitelportfóliója. A központi bank közleménye szerint októberben átlagosan 6 százalékos volt a nem fizetők aránya (NPL). A bankok teljes profitja 46 százalékkal csökkent az idei első 10 hónapban 656,5 millió levára (494 millió dollárra). Andreev szerint 2010 nehezebb év lesz az iparág számára, mint 2009 volt, ugyanis a vállalati csődök és a megugró munkanélküliség még csak most kezdi éreztetni a hatását, bár már az idei harmadik negyedévben is 5,8 százalékos volt a gazdasági visszaesés a balkáni államban.

Nem sok jót ígér az sem, hogy a szomszédos Görögország több bankja aktív Bulgáriában, az ország banki eszközeinek 20 százaléka tartozik a görögökhöz. Szakértők szerint Görögország pénzügyi nehézségei miatt szigorúbb költség kontrollt kénytelenek gyakorolni Bulgáriában is, és hitelintézetei inkább agresszív betétgyűjtésbe kezdenek, mintsem hitelt helyeznének ki.

Fejfájást okoz Szófiának az is, hogy általában hitelfedezetnek ingatlanokat szoktak bejegyezni, márpedig az ingatlanárak az idén 30 százalékkal estek.

A befektetők megnyugtatására Ivan Iskrov, jegybank-elnök közleményében hangsúlyozta: a bolgár bankok megfelelően tőkésítettek, és a pénzügyi krízis elmélyedését tompította, hogy a levát az euróhoz kötötte a jegybank. A szektor átlagos tőkemegfelelési mutatója 17 százalék, jó a bankok likviditási helyzete, és októberben a megelőző évhez képest 1,7 százalékkal, 70 milliárd levára nőtt a bankok eszközállománya.

Úgy tűnik az OTP leánya, a DSK sem érezte még meg jelentősen a bolgár válság hatását. A DSK kimondottan jó eredményt ért el az év negyedében: bruttó hitelállománya éves szinten 40 százalékkal, betétei 22 százalékkal bővültek, 7,4 milliárd forintos adózott eredménye azonban éves szinten 3 százalékos visszaesést mutat, ami döntően a jelentősen emelkedő kockázati költségek következménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva