Hírek

2009.12.14. 11:48

Oszkó: visszazavartak minket a startmezőre

A költségvetési hiány leszorításával Magyarországon lehetővé vált a gazdasági fellendülés, ám az, hogy hazánk valóban képes lesz-e rákapcsolódni a világgazdaság küszöbön álló meglódulására, csak a következő egy-két év során derül ki - hangzott el az APEH és az MKIK közös rendezvényén.

KR

A válság véget vetett annak a versenynek, amelyben hazánk az utóbbi tíz évben éllovasból már-már térségi sereghajtóvá vált: a „versenyzőket” visszazavarták a starthoz, és most az a kérdés, hogy ki lesz képes a leggyorsabban „kilőni” a rajtvonalról.

E hasonlattal vázolta fel Magyarország jelenlegi helyzetét Oszkó Péter pénzügyminiszter hétfőn délelőtt, az adóhivatal és az iparkamara közös rendezvényén. Úgy vélekedett: arra kell törekedni, hogy hazánk a lehető leggyorsabban rá tudjon kapcsolódni a majdani világgazdasági növekedésre. Ennek csak az egyik feltétele a költségvetési deficit és az államadósság leszorítása, legalább ugyanilyen fontos célkitűzés kell, hogy legyen a növekedési ütem emelése – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Hozzátette: jó esély van arra, hogy 2010. második felében, 2011-ben hazánk képes lesz jelentős versenyelőnnyé alakítani az utóbbi időben meghozott költségvetési megszorításokat, átalakításokat. Miközben ugyanis a térségi országok jó része a válságkezelés utóhatását lesznek kénytelenek semlegesíteni, Magyarországon nem is volt lehetőség arra, hogy a krízis tompítását belső, költségvetési forrásokból fedezzük. E pozitív fejlemények első jele lehet a külső egyensúly és a külkereskedelmi mérleg utóbbi időben tapasztalható javulása.

Bár a várakozások nyár óta felfelé ívelnek, egyelőre nem tudni, hogy a kilábalás küszöbén áll-e a magyar gazdaság, vagy hamarosan újabb krízissel kell számolnunk – fogalmazott a rendezvényen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Leszögezte: dicséretes, hogy a kormány kiigazította a költségvetés egyensúlyát, ám ez a rendszerek szerkezeti átalakítása nélkül nem lesz megőrizhető. Kérdéses a 2010-es év büdzséjének alakulása is, hiszen minden józan számítás szerint szükség lesz többek között a MÁV vagy a BKV pótlólagos finanszírozására.

Elkeserítő, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében vásárlóerő-paritáson Magyarország távolodott, és nem közelített az unióhoz, miközben a térségi országok javítottak pozícióikon. Mivel még mindig váratnak magukra az érdemi gazdaságélénkítő lépések, rövidtávon pangásra, középtávon pedig újabb belső feszültségekre kell számítani – vélekedett az MKIK elnöke.

Az eseményen mutatták be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és az MKIK közös kiadványát, amely a 2008-as adóbevallások alapján mutatja be a „top 100”-at, vagyis a száz legnagyobb, legtöbb adót fizető vállalkozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva