Hírek

2009.12.15. 09:12

Parragh: Lehet, hogy újabb válsággal kell számolnunk

Dicséretes, hogy a kormány leszorította és a válság közepette is alacsony szinten tartotta a költségvetés hiányát – ez az a megállapítás, amelyben egyetértettek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tegnapi közös rendezvényén felszólalók. A jelenlegi gazdaságpolitika értékelésében és a közeljövő felvázolásában azonban már korántsem volt ekkora az összhang.

Világgazdaság

A száz legnagyobb magyar céget bemutató eseményen Oszkó Péter pénzügyminiszter arra hegyezte ki beszédét: hazánknak jó esélye van arra, hogy a térségben az elsők között kapcsolódjon rá a világgazdaság küszöbönálló növekedésére. Leszögezte: amennyiben jövőre és a későbbi években is sikerül megőrizni a válságkezelés részeként elért megtakarításokat, 2010 második felében, 2011 elején hazánk jelentős versenyelőnyre tehet szert.

Mind Európában, mind a környező országokban ugyanis még jó időre komoly nehézséget okozhat a megemelkedett költségvetési deficit és államadósság. Ezek jórészt a kríziskezelés miatt nőttek meg az utóbbi egy évben. Ugyanakkor Magyarországon nem volt lehetőség a válság hatásainak állami forrásokból történő tompítására.

Utalt az OECD legújabb jelentésére, amely szerint a ciklikusan kiigazított – vagyis a válság közvetlen hatásait kiszűrő – költségvetési egyenleg tekintetében Magyarország a legelső helyen áll a maga 0,6 százalékos többletével. Pozitívumot csupán Svédország tud még felmutatni, az összes többi OECD-tagország komoly mínuszokkal szerepel a listán. A pozitív fejlemények első jele lehet a külső egyensúly és a külkereskedelmi mérleg utóbbi időben tapasztalható javulása is – vélekedett Oszkó Péter.

Más jövőkép rajzolódott ki Parragh László előadásából. Az MKIK elnöke szerint nem tudható biztosan, a kilábalás küszöbén áll-e a magyar gazdaság, vagy hamarosan újabb válsággal kell számolnunk. Ez utóbbi valószínűségét növeli, hogy néhány könnyen kivitelezhető átalakításon túl nem került sor a nagy állami elosztó rendszerek reformjára, márpedig enélkül már középtávon sem őrizhető meg az államháztartás jelenlegi helyzete. Kérdéses a 2010. év büdzséjének alakulása is, hiszen minden józan számítás szerint szükség lesz többek között a MÁV vagy a BKV pótlólagos finanszírozására – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva