Hírek

2009.12.16. 10:26

Porsche Hungaria: Drámaian gyenge évet zárnak az autókereskedők

Drámaian gyenge évet zárnak az idén a hazai autókereskedők; a 60 ezret sem éri majd el a Magyarországon forgalomba helyezett új autók száma – jelezte a Világgazdaságnak Eppel János, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója.

Világgazdaság

Igaz, a gépkocsiimportőrök a márkakereskedőknek 78 ezer személygépkocsit szállítottak/szállítanak ki az idén, ám ebből 18 ezret külföldiek vásároltak/vásárolnak meg – hangsúlyozta, hozzátéve: jövőre már csak 70 ezer autó kerülhet a kereskedőhálózatba.

A Porsche Hungaria november végéig 16 409 személygépkocsit és kishaszonjárművet szállított ki kereskedőinek, míg tavaly a forgalom 11 hónap alatt elérte a 35 ezer darabot. Egyéb üzletágakban ugyanakkor nem volt ekkora a visszaesés: a cég használtautó-forgalma nem egészen 25, a javítási munkákból és az alkatrész-kereskedelemből származó bevétel csupán 20 százalékkal csökkent.

Az országos átírási adatok azt mutatják, az új autók 60-70 százalékos forgalomesésének csak mintegy felét éri el a használtautó-eladás csökkenése. Ráadásul az átlagos árszint is a vártnál kisebb mértékben esett – tájékoztatta lapunkat Horváth Zoltán, a Porsche Hungaria használt autókkal kereskedő cégének, a Weltautónak az igazgatója. A Weltautót sem hagyta érintetlenül a vásárlóerő általános esése.

Egy év alatt 53-ról 44-re csökkent a márkakereskedő partnerek száma; ezek telephelyén jelenleg körülbelül feleannyi kocsi van, mint másfél éve, mert a bankok a használtautó-vásárlásokat sem finanszírozzák túl lelkesen. Igaz, a cégcsoporthoz tartozó Porsche Bank korántsem olyan elutasító a gépkocsivásárlások hiteltámogatásával szemben, mint a kereskedelmi bankok. 

Az idei évről Eppel János elmondta: az importőr vállalatok már a múlt év utolsó és az idei első negyedében végrehajtották a készletleépítést, majd következett a költségek csökkentése és a kereskedői hálózat lehetőség szerinti stabilizálása. Így tett a Porsche Hungaria is, amely már túl van a válságüzemmódra való átálláson, a kereskedői hálózat azonban még nem.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva