Hírek

2009.12.29. 16:17

Putyin: Az amerikaiak védekezzenek, mi fegyverkezünk

Vlagyimir Putyin egy mai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Oroszországnak támadó fegyverrendszer kifejlesztésére van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az egyensúlyt a rakétavédelmi hálózatot kiépítő Egyesült Államokkal.

CNN - Világgazdaság Online

Az orosz miniszterelnök szavai szerint országának támadó, csapásmérő fegyverrendszerre van szüksége. "Ha fenn akarjuk tartani az egyensúlyt biztosítanunk kell az információcserét. Az amerikai partnerek tájékoztassanak minket a rakétaelhárító rendszerükről, mi pedig informáljuk őket a támadó fegyvereinkről" – idézi Putyin Vlagyivosztokban elhangzott szavait a CNN.

Putyin pozitívan nyilatkozott a két ország között folyó tárgyalásokról, amelynek eredményeképpen új atomfegyver egyezmény léphet a december 5-én hatályát vesztett START megállapodás helyére. A tájékoztatás szerint a 2010 elején aláírandó egyezmény mindkét oldalon jelentősen csökkenti majd az atomfegyverek számát.

Putyin hangsúlyozta, hogy szükség van a fegyverkezés átlátható szabályozására. Az orosz miniszterelnök emellett leszögezte, hogy a támadó és védelmi fegyvereket egyensúlyban kell tartani, hiszen ez az egyensúly biztosította a békét "még a hidegháború alatt is".

"Minthogy mi nem hozunk létre rakétavédelmi rendszert, fennáll a veszélye, hogy az amerikai partnereink azt gondolják, védőernyőjük teljes biztonságot nyújt számukra a támadó fegyvereinkkel szemben. Ebben az esetben a politikai és gazdasági agresszió megnövekszik, mivel partnereink azt gondolják, bármit megtehetnek" – fogalmazott Putyin.

A miniszterelnök szavai Medvegyev elnök múlt heti nyilatkozatait erősítik meg, amely szerint Oroszország a START utódegyezményének aláírását követően is folytatja stratégiai támadó fegyvereinek fejlesztését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva