Hírek

2009.12.06. 18:26

Régóta figyelték az enyves kezű igazgatókat

Nyolc hónapos nyomozás után vette őrizetbe pénteken a rendőrség Budapest Airport és a BKV jogi igazgatóját. Nem elégedtek meg a milliós fizetéssel.

Vég Márton

Még áprilisban, egy magánszemély feljelentése alapján indult az a nyomozás, melynek eredményeként pénteken elfogták és őrizetbe vették a Budapest Airport (BA) és a BKV jogi igazgatóját. Sz. György és R. Krisztina ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI), és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat az ügyészségnél. Erről hétfőn döntenek.

„A feljelentő a BA Zrt-vel szerződésben álló egyik gazdasági társasággal kapcsolatos korrupciós cselekményekre hívta fel a nyomozóhatóság figyelmét” – magyarázta Horváth Katalin Fanni, az RRI sajtószóvivője. A több hónapig tartó, titkosszolgálati eszközök és módszerek bevetésével folytatott nyomozás során a rendőrség egyértelmű adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója – összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV Zrt. jelenlegi jogi igazgatójával – a Ferihegyi repülőteret üzemeltető céggel szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét visszakapta. Az ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a BA részére.

A rendőrség tetten érte a BKV Zrt. jogi igazgatóját, amint egy budapesti bevásárlóközpont mélygarázsában 10 millió forint kenőpénzt vett át egy, a BKV-val szerződésben álló cég munkatársától. A pénzt átadó személy megpróbált a helyszínről gépkocsijával elmenekülni, de a rendőrök elfogták. Házkutatást is tartottak a BA-nál, a BKV-nál, az egyik ügyvédi irodánál, valamint a gyanúsítottak lakóhelyén is: dokumentumokat, adathordozókat foglaltak le.

A vallomások után várhatóan további gyanúsítottjai is lesznek az ügynek. A BKV honlapján nyilvánosságra hozott munkaszerződésekből kiderült: Sz. György 2008 májusában lett jogi igazgató, posztjára a BKV korábbi vezetője, Balogh Zsolt nevezte ki. Alapbére 1,2 millió forint, amihez 120 százalékos prémiumot kapott. Az pedig már tényleg a rossz vicc kategóriájába tartozik, hogy nyáron a BKV őrizetbe vett jogi igazgatója vette át egy hónapra havi 400 ezer forint helyettesítési díjért a közlekedési vállalatnál Szalainé Szilágyi Eleonóra posztját. A humánpolitikai igazgatónak azért kellett távoznia, mert kiderült: az után is foglalkoztatták, hogy saját maga számára utalt ki százmilliós végkielégítést.

December 8-ra összehívja a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottságot György István (Fidesz), a testület elnöke, de nem Steiner Pál (MSZP) politikus felszólítása alapján, hanem magától. „Miután a BKV vizsgálóbizottság feladatainak ellátása során az MSZP-s politikusok felelősségét is vizsgálni fogja, érthető Steiner Pál aggodalma” – olvasható a Fidesz közleményben. Az MSZP örül a testület összehívásának, mert így „mindent megtehetünk a gyanús esetek tisztázása érdekében”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva