Hírek

2009.12.26. 08:17

Schumacher újra az F1-ben: mire számíthat 41 évesen?

A Mercedes technikai hátterével és Ross Brawn mérnöki tudásával felvértezve ül újra F1-es autóba Michael Schumacher. A pályatársak egy része szerint a német sztárpilóta végre bizonyítási kényszer nélkül versenyezhet, mások viszont bukást jósolnak Schuminak.

Méhes Károly (DN)

Megszületett tehát a nagy egyezség, ami szerint Michael Schumacher 2010-ben a Brawn GP-ből átalakult Mercedes Grand Prix pilótája lesz, Nico Rosberg csapattársaként. A szinte összes F1-es rekordot tartó német egyelőre egy évre írt alá, a gázsija 7 millió euró lesz, ami töredéke annak, amit még ferrarisként keresett, ám Schumi számára minden bizonnyal nem a pénz a legfontosabb. Hanem az, hogy versenyképes autót kapjon, és hogy a csapatban a főembert úgy hívják: Ross Brawn.

A Schumacher–Brawn páros valószínűleg minden idők legsikeresebb pilóta–mérnök duója, elvégre a kerpeni származású bajnok mind a hét világbajnoki címét (1994/1995 Benetton; 2000/01/02/03/04 Ferrari) Ross Brawn főmérnökösködése mellett érte el. Mint mondják, ők ketten már fél szavakból is megértik egymást, Schumacher oly mértékig bízik Brawn ítéletében, tanácsaiban, hogy azokat gyakorlatilag gondolkodás nélkül végrehajtja.

Így nyilvánvaló, hogy az 1239 nap után a F1-be visszatérő Schumacher most is a Ross Brawnnal való együttműködésben látja a siker zálogát.
No meg a Mercedesben, hiszen a stuttgarti gyáróriással a háttérben a csapatnak lesz elegendő anyagi, szellemi és technikai kapacitása arra, hogy folyamatos fejlesztéssel szolgálják ki sztárpilótájukat.

Egyébként a kör most ér körbe: Schumacher valaha a Mercedes juniorcsapatában kezdett versenyezni, 1990-ben Heinz-Harald Frentzennel és az osztrák Karl Wendlingerrel hármójukat szemelte ki a Mercedes, hogy támogatja. Schumit már 1991-ben bevásárolták a F1-be a Jordan istállóhoz, majd karrierje során többször is szóba került, hogy leszerződik a Mercedes-motorokat használó McLarenhez, azonban erre végül is sosem került sor. Most – bizonyára mindkét fél nagy megelégedésére – beteljesedett régi vágyuk.

Sokan töprengenek arról, hogy vajon Schumacher, aki februárban súlyos motorbalesetet szenvedett, és ezért nem tudott beugrani augusztusban Felipe Massa helyetteseként, 41 évesen (január 3-án tölti be) mire lesz képes?

A megítélések sokszor végletesek. Sebastian Vettel, akinek karrierjét egyébként Schumi támogatta valaha, úgy vélekedett, hogy honfitársa bizony már nem a legfiatalabb, míg Nigel Mansell szerint Schumacher simán megnyerheti nyolcadik vb-címét. Jenson Button úgy véli, Schumi lerombolhatja saját imidzsét, ha nem lesz sikeres, míg Damon Hill állítja, Schumi felszabadultan versenyezhet, elvégre senkinek semmit nem kell bizonyítania.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva