Hírek

2009.12.14. 10:14

Társasági adó – Még egy hét a befizetésig!

Még egy hetük van a vállalkozásoknak arra, hogy eleget tegyenek 2009-es társaságiadó-fizetésüknek, pontosabban, hogy kiegészítsék a korábban már befizetett adóelőlegeket az idén várható adókötelezettség összegére.

Világgazdaság

A korábbi évekhez hasonlóan ugyanis az idén is december 21-ig kell feltölteni a társaságiadó-, különadó- és iparűzésiadó-befizetéseket, legalábbis a naptári évvel megegyező adóév esetén – hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég hírlevele.

A társasági adó ily módon történő kiegészítésére azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevételük meghaladta az 50 millió forintot. Amennyiben ezek az adózók nem tesznek eleget a kívánt mértékű feltöltési kötelezettségüknek, azaz december 21-ig nem fizetik meg az adót legalább az éves kötelezettségük 90 százalékát elérő mértékben, a befizetett előlegek és a tényleges adófizetési kötelezettség 90 százalékának a különbözete után 20 százalékos mulasztási bírságot ró ki rájuk az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A bírságot az adóhatóság és az önkormányzati adóhatóságok automatikusan szabják ki a május 31-én benyújtott bevallások alapján.

Ezért is fontos, hogy a feltöltési kötelezettség számításakor a vállalkozás ügyeljen arra, hogy az adózás előtti eredményét a lehető legpontosabban megbecsülje az év hátralévő időszakára, vagyis december hónap második felére. Oda kell figyelni a lehetséges adóalap-módosító tételekre is, és érdemes minden olyan lehetőséget fontolóra venni, amellyel biztosítani lehet az esetleges feltöltési hiányból fakadó mulasztási bírság elkerülését. Ilyen többek között a csökkentő tételek nagyságának óvatosabb becslése – tanácsolják a PricewaterhouseCoopersnél.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva