Hírek

2009.12.03. 12:25

Újabb autóipari óriás születhet

A PSA Peugeot Citroen és a Mitsubishi kapcsolatait szorosabbra fűzéséről tárgyal. Japán médiajelentések szerint a francia gyártó 30-50 százalékos részesedést vásárolhat a gondokkal küzdő japán vállalatból, a világ hatodik legnagyobb autógyártó konszernjét hozva létre ezzel.

AFP - Világgazdaság Online

Az elemzők szerint az üzlet mindkét félnek előnyös lehet. A Peugeot a részesedéssel hozzáférhet a Mitsubishi elektromos autógyártással kapcsolatos fejlett technológiájához. Emellett a francia cég a növekvő ázsiai piacokra is könnyebben törhet be a vásárlással. A Mitsubishi helyzete pedig javulhat, miután az első félévben 400 millió dolláros veszteséget jelentett – írja az AFP.

A két cég együtt évente 4,8 millió autót gyárthat le a 2008-as kapacitásokkal számolva, az üzlet létrejöttével a hatodik legnagyobb konszern alakulhat meg, megelőzve a Hyundait. A tárgyalásokkal kapcsolatos hírt mindkét fél megerősítette, de további részleteket nem közöltek.

A japán Nikkei szerint valószínűsítheti, hogy a Peugeot 30-50 százalékos részesedést vásárol majd a Mitsubishiben. A francia vállalat eddig két modellt, a Peugeot 4007-et és a C-Crosser fejlesztette ki a japán partnerrel közösen. Ha az üzlet létrejön, a Mitsubishi másodszor kerülhet külföldi tulajdonba, miután a DaimlerChrysler 2000-ben részesedést vásárolt belőle (2005-ben teljesen kilépett a Mitsubishi tulajdonosi köréből).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva