Hírek

2010.01.05. 09:28

2010 - A dolgozók bosszankodnak, a gazdaság profitál

A naptár is segíthet abban, hogy meginduljon felfelé a gazdaság szekere – legalábbis azokban az országokban, amelyekben hazánkhoz hasonlóan több piros betűs ünnepnap esik az idén hétvégére, mint tavaly.

Világgazdaság

Magyarországon tavaly 254 munkanapból állt az év, az idén viszont 255 munkanappal kell számolni, köszönhetően annak, hogy a munka törvénykönyve által meghatározott tíz munkaszüneti napból május 1., október 23. és december 25–26. is szombatra vagy vasárnapra esik.

Németországban szintén jobban járnak 2010-ben a munkaadók, hiszen tartománytól függően egy-két nappal kevesebb fizetett pihenőidőt kell kiadniuk. Eközben a visegrádi államok közül Csehországban és Szlovákiában nem változik a helyzet, Lengyelországban pedig egyenesen növeli a munkaszüneti napok számát a naptár ördöge.

Egy-két pluszmunkanap az elemzők szerint néhány tized százalékkal dobhatja meg az éves GDP-t. A magyar GDP-ben is szerepet játszik a munkanaphatás, legalábbis a KSH legutóbbi becslései szerint. A viszonylag rövid – 1995-ig visszanyúló – magyar idősoron azonban nehéz ezt számszerűsíteni. Korábban nem is lehetett kimutatni ilyen hatást; bár egyes ágazatokban (a kereskedelemben vagy az iparban) befolyásolja a forgalmat vagy a termelést a kieső ünnepnapok száma, több területen azonban ennek nincs jelentősége.

Németországban a szövetségi központi bank 0,2 százalékos GDP-plusszal számol, ez közel ötmilliárd eurót jelent. Ez azonban nem elsősorban a többlettermelésből fakad – véli Joachim Scheide, a kieli IW kutatóintézet szakértője, rámutatva: a kereslet nem nő a munkanapok számával arányosan, ezért a cégek sem biztos, hogy felpörgetik a termelésüket. 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva