Hírek

2010.01.26. 16:12

A "digitális fény" diadalútja

A 100 milliárd dolláros globális fényforrás piac radikális változáson megy keresztül. Edison találmányainak leszármazottai fokozatosan eltűnnek, amint a LED világítás átveszi a hagyományos izzók helyét.

Világgazdaság Online

A LED világítás a hagyományos izzókétól merőben eltérő módon működik, az elv a számítástechnikában alkalmazott félvezetőkével rokon, ezért jelenthető ki, hogy a fény "digitálissá válik". Edison csaknem 130 évvel ezelőtt szabadalmaztatta az izzót, amely azóta uralta a fényforrások világát, ez azonban láthatóan változik. A világ legnagyobb gyártója, a Philips szerint a piac mindössze 5 százalékát teszi ki a LED technológia, ez az arány azonban tíz év múlva akár 80 százalék is lehet.

Ez pedig a Fortune véleménye szerint radikális változást jelent az iparágban. Jelenleg a General Electric, az OSRAM és a Philips uralják a piacot, a LED technológia terjedése azonban azt jelenti, hogy a szektorból olyan, a félvezetők gyártásában jártas cégek részesülhetnek, mint a Samsung, a Panasonic vagy az LG.

A cikk teljes terjedelmében elolvasható a Világgazdaság Online-on

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva