Hírek

2010.01.19. 10:08

A nyugdíjrendszer átalakítása nem megy egyik napról a másikra

Svédországban tíz év alatt dolgozták ki és vezették be a ma svéd típusúként emlegetett nyugdíjrendszert, azt a magyar viszonyokra szabni biztosan nem megy egyik napról a másikra - mondta az MDF szakpolitikusa

Hiradó.hu

Olyan nyugdíjrendszer legyen Magyarországon, ami hosszú távon fenn tud maradni, és nem kell  attól tartani, hogy összeomlik – jelentette ki Pusztai Erzsébet a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

Az MDF szakpolitikusa hangsúlyozta: ott tíz év alatt dolgozták ki a nyugdíjrendszert, 1985-ben vizsgálták meg először, mit kellene tenni az ügyben.

Íme a Fidesz nyugdíjjal kapcsolatos terve!


 
Pusztai cáfolta azt, hogy ha bevezetnék a svéd típusú nyugdíjrendszert, 20 százalékkal csökkennének a nyugdíjak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy nagyon komplex rendszer, nem lehet egyik napról a másikra bevezetni.

Hangsúlyozta: nem igaz az sem, hogy abban a rendszerben az állam ne egészíthetné ki a saját befizetéseket. Mint mondta: a felosztó-kirovó biztosítást alakítják át úgy, hogy minél többet számítsanak a saját befizetések.

Beszélt arról is: házastársaknál lehetőség van arra, hogy a két nyugdíjat összeadják, majd megfelezzék, így férj és feleség ugyanazt az összeget kapja, akár a házastársa halála után is.

Kórózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára ugyanebben a műsorban azt mondta: a kormány meghozta azokat a lépéseket, melyek után szükségtelen bevezetni bármiféle külföldi modellt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva