Hírek

2010.01.16. 10:05

APEH: Bárki ajtaján kopogtathatnak majd a revizorok

Ha kell, az adóhivatal kijavítja a vagyonadó kalkulátort, de a világhálóról nem távolítja el az internetes számológépet - mondta a Magyar Nemzetnek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke. Szikora János egyelőre nem tudja, miképpen ellenőrzi majd az apparátus, hogy a bevallott vagyon mértéke a valóságot tükrözi-e.

MTI Eco

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjú szerint Szikora János nem tartja kizártnak, hogy a lakások ajtaján kopogtatnak majd a revizorok.

Számolja ki vagyonadóját a Világgazdaság Online kalkulátorával!

Azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi biztos szerint a számológép jogsértő, sőt az alkotmánnyal is ellentétes lehet, Szikora János azt mondta, megvizsgálják az ombudsman ez irányú javaslatait, és természetesen a jogbiztonság és az adatvédelem további erősítését célzó ajánlásait haladéktalanul megvalósítják.

Mint mondta, hangsúlyozzák, hogy "a kalkulátor nem más, mint segédeszköz, egyfajta ingyenes szolgáltatás. Az ingatlanok számos olyan tulajdonsággal bírhatnak, amelyet a kalkulátor nem vesz figyelembe. (...) Fontos, hogy az adózók eltérhetnek a kalkulátor által megállapított értéktől.

Dönthetnek úgy, hogy bár az APEH 32 millióra becsülte a lakásukat, ők mégis 27 milliót írnak a bevallásukba. A törvény ugyanis úgy szól: az adózóknak kell megállapítaniuk ingatlanuk forgalmi értékét. Ha pedig egy esetleges későbbi ellenőrzésben az adóhatóság a polgár közlését felülbírálja, akkor a hivatalnak kell bizonyítania az eltérést."

Szikora János közölte, hogy most dolgozzák ki annak módszertanát, hogyan ellenőrzik a vagyonadó megfizetését. Februárban teszik majd közzé az ellenőrzési irányelveiket, amelyben részletesen meghatározzák, hogyan és hány emberrel vizsgálják a vagyonadó bevallását és megfizetését.

Mint mondta, a törvény elvileg lehetővé teszi, hogy ha az adó az ingatlanhoz kapcsolódik, akkor munkatársaik a helyszínen vizsgálódjanak. "Egy rémhírt azonban előre megcáfolnék. A vagyonadóval kapcsolatos ellenőrzéseket még véletlenül sem használjuk majd arra, hogy a lakásba belépve összeírjuk az adózó ingóságait, s ez alapján később vagyonosodási vizsgálatot indítsunk ellene" - közölte Szikora János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva