Hírek

2010.01.19. 12:19

Az eurózóna tagországainak körmére néznek

Az Európai Unió pénzügyminiszterei tegnap az eurózóna helyzetéről egyeztettek a görögországi helyzet kapcsán. A 16 minisztert összefogó csoport a jövőben bevezetné a jövőben a pénzügyi szabályok szigorúbb ellenőrzését.

AP - Világgazdaság Online

A jelenleg az EU elnöki tisztét betöltő Spanyolország pénzügyminisztere úgy nyilatkozott: Görögország megoldja gazdasági helyzetét és így nem kell az ország fizetésképtelenségétől tartani.

Elena Salgado és minisztertársai tegnap ültek össze, hogy megvitassák az eurózóna helyzetét. a csoport vezetője, Jean-Claude Juncker az AP tudósítása szerint bejelentette: átalakítják a gazdasági térség országainak pénzügyi felügyeletét.

A luxemburgi miniszterelnök szerint a jövőben hivatalos figyelmeztetést kell küldeni azoknak az országoknak, amelyek gazdasági helyzete (infláció, bérek, deficit) jelentősen, negatívan eltér a többi tagországétól. Juncker szerint az Európai Bizottságnak nagyobb rálátást kell kapnia az eurózóna tagjainak pénzügyeire.

Görögországgal kapcsolatban Joaquin Almunia gazdasági biztos közölte: az Európai Bizottság fokozottan ellenőrzi a takarékossági intézkedések bevezetését. Az EU emellett szeretné elérni, hogy szakértői auditálhassák a gazdasági jelentések, miután kiderült, hogy Athén meghamisította az eredményeket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva