Hírek

2010.01.14. 08:28

Befejeződött a vasutas sztrájk

Befejeződött csütörtökön 8 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) hajnali 4 órakor megkezdett országos vasutas sztrájkja

MTI

A VDSZSZ a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva indított négyórás országos szolidaritási sztrájkot. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke elmondta, hogy a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódó sztrájkjuk elérte a célját, a vasutasok szolidárisak voltak, a vonatok egy része nem közlekedett, nehezítve ezzel a budapesti közlekedési állapotokat. A Mávinform tájékoztatása szerint a forgalom a legtöbb helyen hamarosan helyreáll, miután a sztrájk ideje alatt néhány kivételtől eltekintve a vonatok menetrend szerint közlekedtek.

A Miskolc-Budapest vonalon kora délutánra várható a menetrend szerinti forgalom helyreállítása - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese, aki megjegyezte: "a vasutasok az utasokkal voltak szolidárisak".

Bárány Balázs elmondta: fontos, hogy a politikai belássa az egyezség fontosságát, és megkössék a BKV-nál a kollektív szerződést. A VDSZSZ alelnöke utalt arra, először fordult elő, hogy két különböző munkáltatónál lévő dolgozók össze tudtak fogni. Bárány Balázs úgy értékelte: a jogalkotó szándékának kijátszása, hogy a MÁV több helyen leváltotta a sztrájkolókat, illetve a munkabeszüntetést megelőzően a vélelmezett sztrájkolókat átvezényelték, továbbá a munkába lépéskor nyilatkoztatták a dolgozókat szándékaikról.

Az országban néhány kivételtől eltekintve menetrend szerint jártak a vonatok. A Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác vonalon néhány járat kimaradt, és Miskolc térségében voltak késések.

A fővárosban 1-2 perces késéssel jártak a vonatok. A budapesti pályaudvarokon szinte zavartalan volt a forgalom, csütörtök reggel hat óráig egy kivételével minden vonat elindult a pályaudvarokról, csak néhány érkező járat esetében kellett számítani késésekre.

Gelencsér László, a VDSZSZ ügyvivője elmondta, a munkáltató törvénytelen módon több helyen is - főleg a kocsivizsgálók esetében - a sztrájk indítása előtt a szolgálatban lévőket nyilatkoztatni akarta arról, hogy nem vesznek részt a sztrájkban szolgálatuk során, illetve leváltja a sztrájkolókat. A VDSZSZ tiltakozott a munkáltató törvénysértése ellen, és jogi lépéseket is tenni fog - mondta az ügyvivő.

A BKV-sztrájk alatt a menetrenden kívül közlekedtetett többletvonatok a Nyugati pályaudvar és Óbuda, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között járnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva