Hírek

2010.01.11. 11:05

Benzinárhoz kötnék a parkolási díjakat

Az üzemanyag árához kötnék a parkolási díjat a fővárosban – derült ki a Főpolgármesteri Kabinet ülése után. Az ötlet a szaktárcától származik és a fővárosnak is tetszik.

MTI

A jogszabálytervezet szerint az első kategóriába eső várakozási övezetben várakozó autósnak például a 95-ös ólmozatlan benzin előző évi átlagárának felét kellene kifizetnie parkolási díj gyanánt.

A főváros azonban pontosításokat tenne a tervezetben, például nem szeretnék, hogy a szabályozás kiterjedjen alagútra, aluljáróra és magánutakra. Azt is javasolják, hogy a törvény nevesítse: ki mentesül a várakozási díj fizetése alól. A javaslat értelmében mentesülnének a megkülönböztető jelzés használatára jogosult járművek, állandó és ideiglenes lakóhellyel bíró személyek, illetve a mozgáskorlátozottak és az őket szállító családtagok.

Mint mondta, a főváros javasolja továbbá, hogy a saját korábbi rendeletében is szereplő 15 perces türelmi idő a törvényi szabályozásban is jelenjen meg, ezt korábban a Magyar Autóklub és az Emberibb Parkolásért Mozgalom is támogatta. Ha az időt a várakozó túllépi, a pótdíj 15 napon belül történő fizetés esetén legyen tízszeres, 15 napon túl pedig a várakozási díj negyvenszerese.

Az önkormányzat emellett felhívja a jogalkotó figyelmét arra is, hogy a közterület-felügyeletről szóló törvény a díjfizetés nélkül várakozó gépjárművek esetében kerékbilincs használatát is lehetővé teszi. A főváros értelmezésében ez kettős szankciót jelent, amit jogszabály-módosítással kellene kizárni.

A városháza kommunikációs igazgatója emlékeztetett, az Alkotmánybíróság tavaly november 18-ai határozatával megsemmisített több, a parkolást szabályozó helyi és országos jogszabályt és június 30-ig adott határidőt a helyzet rendezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva