Hírek

2010.01.05. 10:23

Csaba László: Eljött az önvizsgálat ideje

A bepánikolt politikusok a válság miatt olyan intézkedések egész sorát hajtották végre szerte a világon, amelyeknek ma még beláthatatlanok a következményei – véli Csaba László, a Közép-Európai Egyetem tanára.

Gazdasági Rádió

A közgazdász a Gazdasági Rádió Nap vendége című műsorában elmondta: a pénzügyi rendszer összeomlása messze nem okozott akkor reálgazdasági visszaesést, mint 1929-ben.

Az akadémikus szerint csak 3-4 év múlva fog kiderülni, hogy pontosan mi indította el a válságot.  Itt ugyanis egy olyan folyamatsorozat alakult ki, amit ebben a formában senki nem jelzett előre.  Ebből a szempontból mindenképp eljött az önvizsgálat ideje, hiszen a közgazdasági modellek jelentős része is csődöt mondott.

Csaba László szerint most már kiderült, hogy a pénzügyi rendszerben sokkal nagyobbak voltak az egyensúlytalanságok, mint amit a korabeli gondolkodás elismert, és a pénzügyi kockázatok kezelésére kidolgozott technikák sem váltak be.

A Közép-Európai Egyetem tanára elmondta, hogy a világgazdaság visszaesése idén a három százalékot sem érte el, éppen ezért páratlan mértékű válságról nem beszélhetünk. Azonban az is igaz, hogy olyan cégek dőltek be, akiknek bukását korábban senki nem tudta elképzelni. A helyzet komolyságát az is mutatja például, hogy az amerikai, brit államadósság a 13 százalék fölé kúszott, amire már régen nem volt példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva