Hírek

2010.01.08. 10:41

Csaba László: Kilábalás csak 2012-ben

A magyar gazdaság hibernált állapotban van - véli Csaba László közgazdász, aki szerint hiába alacsony az államháztartási hiány, ha a GDP-nk nem növekszik, sőt a munkanélküliségi ráta még mindig növekszik.

InfoRádió

A magyarországi termelés igen alacsony, mint ahogy a foglalkoztatás is - mutatott rá Csaba László közgazdász, aki szerint emiatt hibernált állapotban van a gazdaság.

A közgazdász rámutatott, hogy bár sokan a pozitívumnak tartják az államháztartási hiány alacsony voltát, ez azonban csalóka, bizonyos tételek ugyanis ronthatnak a mutatón - például ha a MÁV visszaigényli azt az áfát, amit tavaly nem kért vissza vagy ha figyelembe vesszük az iskolák, a kórházak adósságát.

A probléma azonban nem a hiány magas voltával van, hanem azzal, hogy a válságból való kilábalásról csak akkor beszélhetünk, ha megnövekszik a termelés, és ennek hatására a foglalkoztatás is. De mivel a termelés növekedésére is csak az év második felében lehet számítani, a foglalkoztatás bővülése pedig csak ez után, de jócskán késleltetve következhet be. Ő 2012-2013-ra teszi a foglalkoztatás bővülését.

Csaba László épp ezért nem ért egyet azokkal, akik szerint Magyarország jelenleg előnyös pozícióban van. Ennek eléréséhez alapvető szerkezeti átalakítások szükségesek, azaz nem térhetünk vissza a válság előtti pozíciónkba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva