Hírek

2010.01.25. 10:40

Csak a külvilág elvárása miatt vagyunk demokrácia? - Tölgyessy-elemzés

Ha a külvilág nem várná el, Magyarországon ma már valószínűleg nem lenne demokrácia – mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban.

Magyar Rádió

Az alkotmányjogász úgy látja az intézmények esetében sikerült ugyan a politikai szerkezetváltás 1989-ben, de a régi hagyományok nem éledtek újra, az orientációját vesztett társadalom pedig nem tudott, és ma sem tud mit kezdeni sem a parlamentarizmussal, sem a demokratikus közélet politikusával, irtózik a nyilvános vitától, és legszívesebben visszamenne az államszocializmus csendjéhez.

Tölgyessy azt mondja, 1989 után jelentősen megváltozott a politikusok magatartása is: míg a rendszerváltás idején még az ország előtt jártak, 1990-91-ben már rájöttek arra, hogy a magyar társadalom „együtt akar álmodni” velük, és csak azok tudnak nyerni, akik ezt teszik. Mára így alig van politikus, aki a valóságra alapozza a politikáját, a bevált recept azt mondani, amit az emberek hallani akarnak.

Tölgyessy elemzését bővebben itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva