Hírek

2010.01.31. 12:21

Hóhelyzet: Két halott, és több megközelíthetetlen település

Több Borsod megyei települést elzárt a hóesés, míg a havazás miatti baleseteknek két halálos áldozata is van.

MTI - Időkép

Két település, Pányok és Kéked megközelíthetetlen, Zsujtára és Abaújvárra is nagyon nehéz eljutni a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Zsujta, Abaújvár és Pányok lakói maguk is takarítják a belterületi utakat.

Tóth István, Pányok polgármestere elmondta, helyenként egyméteres hófal magasodik a Pányokhoz vezető úton. A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arról számolt be, hogy a települések vezetői úgynevezett "alkalmazási készenlétbe helyezést rendeltek el". Ez azt jelenti, hogy helyi mozgósítás van a községekben, kérik az emberek közreműködését az utak megtisztításában, a gépeket és ennek a költségét a vis maior keretből visszaigénylik.
 
A Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a három település felé vezető utat fokozottan takarítják, nagy erőkkel dolgoznak a területen.
 
A megyében több helyen jelenleg is intenzíven havazik, a főutak havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak. A frissen esett hóréteg átlagosan 15 centiméternyi, az út mellett felgyülemlett, összetorlódott hóréteg vastagsága negyven centis is lehet.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A 2-es út tegnap
[/caption]

A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete közölte: főként árokba csúszott járművekhez kérnek segítséget, de akad olyan eset is - például Mezőkövesd térségében - ahol gépkocsik akadnak el a hó miatt.
 
Több útvonalon nem közlekednek a Volán-buszok a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Az utasok a Megyaszó-Szerencs útvonalon számíthatnak járatkimaradásra, illetve a sátoraljaújhelyi térségben több szakaszon is: így a Pálháza-Hollóháza-Sátoraljaújhely vonalon, illetve Hidasnémeti felé. A megye egyéb útvonalain egyelőre tíz-harminc perces késésekkel közlekednek a Volán-buszok.
 
A Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának közlése szerint jelenleg öt útszakaszt zártak le hóátfúvás miatt a megyében. A korábban lezárt Abaújkér-Aranyospuszta közötti részt már letakarították, az út járható.

A havazás miatt, zömmel közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

A legtöbb riasztást Pest megyében, a fővárosban és Borsod megyében kapták. Ketten vesztették életüket és huszonhatan sérültek meg, valamennyien közlekedési balesetekben.

Vasárnap napközben a középső területeken, valamint a Tiszántúlon többfelé számíthatunk további havazásra, a délkeleti határszél közelében átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadékra is készülni lehet. A késő délutáni óráktól kezdve csökken a csapadékhajlam, ekkor a nyugati területeken már elvékonyodhat a felhőzet, itt legfeljebb gyenge hózáporok fordulhatnak elő, míg a keleti országrészben továbbra is havazni fog, de már jelentősen gyengülő intenzitással. A Kisalföldön és a középső régióban megélénkül - helyenként megerősödik - az északnyugati szél, ezért hófúvások is kialakulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és 1°C között alakul.

Az éjszakai órákban nyugat, délnyugat felől megkezdődik a felhőzet csökkenése, egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet. Hétfő hajnalban már csak északkeleten, keleten számíthatunk gyenge havazásra, hószállingózásra, másutt változóan, illetve erősen felhős égboltra tekinthetünk fel. A nyugati, északnyugati szél főként a déli, valamint a középső területeken marad élénk, hazánk más részein mérsékelt-gyenge légmozgás valószínű. Ismét igen hidegnek ígérkezik a reggel, hiszen -5 és -12°C közé süllyedhet a hőmérő higanyszála, de a hóval borított, szélcsendes területeken ennél alacsonyabb értékeket is mérhetünk.

További információk és előrejelzés, valamint képek az Időkép honlapján

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva