Hírek

2010.01.12. 15:32

Holnap is folytatódhat a BKV-sztrájk

Nem sikerült megállapodnia a határozatlan idejű sztrájkot tartó szakszervezetek vezetőinek és a BKV menedzsmentjének a kollektív szerződésről a keddi megbeszélésen sem, az érdekképviseletek folytatják a sztrájkot - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

Világgazdaság Online

A BKV új ajánlatot nem tett, a szakszervezetek pedig nem tudnak engedni álláspontjukból, mert - mint azt Nemes Gábor elmondta - nincsenek plusz követeléseik. A tárgyalásokat szerda délelőtt folytatják, így a BKV-sztrájk várhatóan kedden egész nap tart. A fővárosban a főjegyző nem rendelt el tanítási szünetet, de három kerületi iskola négy telephelyén kedden nincs tanítás - mondta Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság ülése után.

A közlekedési helyzetről a főpolgármester azt mondta, hogy a csúcsforgalom 30-40 perccel előbbre jött, ezért sokkal korábban érdemes elindulni, az eljutás hosszabb ideig tart. A Budaörsi úton 30 százalékkal nagyobb a forgalom, az egész városban erős a gyalogos és a kerékpáros forgalom. A BRFK arra kérte a közlekedőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, és emlékeztetett arra: tilos a villamospályákon kerékpározni. A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a személygépkocsival közlekedők továbbra se használják a buszsávokat.

Demszky Gábor jelezte: a főváros szorgalmazza a telekocsi-programot, vagyis azt, hogy a gépjárművezetők vegyenek fel várakozókat a megállókban, a végállomáson.

A kórházakban egyelőre minden rendben, a dolgozók be tudtak menni, a mentőszolgálat ki tudta állítani a szükséges állományt. Ez a felelős intézményi menedzsmentnek és a dolgozók felelős magatartásának köszönhető - jegyezte meg. Mint mondta, jellemzően addig nem engedik el a dolgozókat, amíg a váltás meg nem érkezik.

A főpolgármester kitért arra: a főjegyző nem rendelt el tanítási szünetet, alapvetően az intézményvezetőkre van bízva, hogy azt elrendelik-e. A II., a IX., a X. és a XIII. kerületben egy-egy iskolában nincs tanítás. A pedagógusok akkor is megkapják a bérüket, ha nem tudnak bemenni a munkahelyükre.

A szemétszállításban nem volt fennakadás kedden a fővárosban.

Demszky Gábor közölte: azért nem lehet ingyenessé tenni a parkolást a jelenlegi helyzetben, mert több a főváros útjain a gépkocsi és biztosítani kell a "forgást" a parkolóhelyeken. Ha ingyenessé tennék a parkolást, akkor az, aki először érkezik, egész napra lefoglalná a parkolóhelyet. Ez nem pénzügyi-bevételi kérdés, hanem alapvetően ezzel tudják a méltányos parkolási rendet fenntartani - jelentette ki.

A tűzoltóságnál az ügyeletben lévőket le tudták váltani, megszervezték a munkavállalók bejutását.

A főpolgármester megköszönte az érintett két társaságnak, hogy a Volánbuszok megállnak a BKV-megállókban a MÁV-Start pedig sűrítette járatait a fővároson belül.

Demszky Gábor emlékeztetett arra: hétfőn rendkívüli kormányzati koordinációs bizottsági ülést tartottak, amelynek egyetlen témája a fővárosi közlekedési helyzet, illetve a várható sztrájk volt. Az önkormányzati miniszter a fővárosi beszámoló alapján azt állapította meg, hogy egyelőre nincs szükség operatív kormányzati intézkedésre, a helyzet erre nem érett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva