Hírek

2010.01.19. 16:46

Járai: strukturális reformok kellenek

A tavalyi 3,9 százalékosnál várhatóan nagyobb lesz a hiány – mondta a Euromoney bécsi konferenciáján Járai Zsigmond, volt jegybankelnök és volt fideszes pénzügyminiszter.

Világgazdaság Online

A tavalyi hiány ugyanis „mesterséges” volt, megszorítások miatt keletkezett, hosszú távon azonban nem lehet a kórházaktól és más intézményektől pénzt elvonni.

A konferencián korábban Bajnai Gordon elemezte a magyar gazdaság állapotát. Olvassa el!

Járai szerint strukturális reformokra lenne szükség, amelyek eredményeképpen az állami kiadások nem emésztenék fel a GDP felét, csak 40-42 százalékát. A mostani helyzet – emelte ki a szakember – ahhoz vezet, hogy 10 százalékkal több teher van az itteni cégeken, mint a velünk versenyző országokban. A kormánynak le kell faragnia a kiadásait, jelenleg ugyanis túl sokat költünk szociális kiadásokra és az államadósság kamataira.
Szintén probléma, hogy Magyarországon sok az inaktív. Az emberek túl későn fejezik be az iskolát, és állnak munkába, majd túl korán mennek nyugdíjba, ezért a munkával töltött idő 5 évvel alacsonyabb, mint Nyugat-Európában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva