Hírek

2010.01.18. 09:58

Jó passzban a forinthitelek

Egyre több a piacon a bankközi kamatlábhoz kötött lakáskölcsön-konstrukció.

Világgazdaság Online

Egyre több, a jegybanki alapkamathoz vagy a budapesti bankközi kamatlábhoz (Bubor) alkalmazkodó jelzáloghitel-konstrukció tűnik fel a hazai hitelintézetek termékpalettáján. A konstrukciók megjelenése több okkal is magyarázható.

 

A legfontosabb, hogy mind a jegybanki alapkamat, mind a bankközi kamatláb drasztikus csökkenésen ment keresztül 2009 eleje óta, és ha valamilyen drámai fordulat nem történik a hazai vagy külföldi makrokörnyezetben, várhatóan tovább mérséklődik a következő években is, csökkentve ezáltal mind a bankok, mind az ügyfelek terheit. (Ennek ellenére a kamatok emelkedésének is fennáll a kockázata.) A másik ok, hogy a potenciális hitelfelvevők nagy részének komoly gondjai támadtak az elmúlt években domináns szerepet játszó devizahitelekkel, így sokan a forintalapú kölcsönökhöz fordulnak, ha elviselhető árú ajánlatot találnak a piacon.

Ajánlatból pedig nincs hiány, hiszen már minden jelentősebb bank kínál tíz százalék környéki kamat mellett forintlakáshitelt, amelyeknek egy részét a referencia-kamatlábak valamelyikéhez árazták.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva