Hírek

2010.01.11. 10:01

Kevesebb tőke érkezett tavaly

Tavaly – a pénzügyi-gazdasági válság hatásaként – a 3,9 milliárd eurós sokévi átlagnál számottevően kevesebb külföldi működő tőke (FDI) érkezhetett Magyarországra.

N. Vadász Zsuzsa

A nem adóssággeneráló beáramlás meghaladhatta a 2,2 milliárd eurót. Az adóssággeneráló egyéb tőkemozgások éves egyenlege – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – azonban nehezen becsülhető, ám vélhetően a negatív tartományban mozgott. Az idén a nem adóssággeneráló beáramlás a tavalyihoz hasonlóan alakulhat. Középtávon pedig évi átlag 4 milliárd euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetésre számítunk, ezt az öszszeget nagyban befolyásolhatják az egyedi nagy értékű tranzakciók, mind pozitív, mind negatív irányban – derült ki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) legfrissebb prognózisából.

A világgazdaság egészében is csak szerény élénkülés várható az idén a működőtőke-beáramlásban, s ebből a trendből Magyarország sem lóg ki, ide a tavalyihoz hasonló összegű FDI érkezhet 2010-ben is – véli Turóczy László, a szaktárca gazdaságpolitikai és elemzési főosztályának helyettes vezetője. A Világgazdaságnak adott, 2009-et áttekintő, ezt az évet is érintő előrejelzésében a részvény és egyéb részesedés soron mintegy 1,5 milliárd, az újrabefektetett soron pedig egymilliárd euró alatti éves beáramlással számol. Ezek együtt 2-2,5 milliárd euró nem adóssággeneráló működőtőke-beáramlást eredményezhettek.

A teljes összegbe statisztikailag beleszámítanak ugyan az adóssággeneráló egyéb tőkemozgások is, ám ezek előre nem jelezhetők, hiszen a tulajdonosi hitelek mellett olyan tételek is szerepelnek benne, mint például a vállalatcsoporton belüli elszámolási számlák pénzmozgásai vagy éppen a kereskedelmi hitelek – mondta.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva