Hírek

2010.01.20. 12:53

Közép-európai háztartások - Csak lassan javul a helyzet

Azt követően, hogy a közép- és kelet-európai háztartások jövedelmét stabil növekedés, életszínvonalát gyors javulás jellemezte évekig, a közelmúltban a szektor helyzetének általános romlása figyelhető meg az UniCredit Csoport CEE Banking Division szerint.

Világgazdaság Online

A közép- és kelet-európai háztartásokra nehezedő pénzügyi nyomás jól láthatóan ásta alá a fogyasztói bizalmat, és megváltoztatta a vásárlási szokásokat is. Az alacsonyabb fogyasztás és adósságszint nagyobb megtakarítási hajlandóságot eredményez. A kiábrándító jövedelmi mutatók ellenére a háztartások nettó pénzügyi megtakarításai a 2008-as mélypontról 2009-ben felfelé mozdultak el. Ebben szerepet játszott a tőkepiac teljesítményéből és a megtakarítások magasabb jövedeleméből eredő pozitív hatás is.

A háztartások pénzügyi eszközeinek értéke régiós szinten vélhetően javulást mutat majd, 12 százalék feletti várt növekedéssel az elmúlt évben (a 2008-as -5,5 százalékról), elérve akár a GDP 44 százalékát is. Ezt a folyamatot a vonzó betéti kamatok, valamint a helyi kötvénypiacok jó teljesítménye is erősítheti. A jól teljesítő részvénypiacok szintén növelték a közép- és kelet-európai háztartások eszközeinek értékét. Törökország és Magyarország, valamint Románia és Csehország állt a fordulat élén, bár a többi közép- és kelet-európai pénzpiac is szép teljesítményt ért el.

A jelenlegi helyzetben a háztartások hitelfelvételének növekedési üteme várhatóan csak lassan javul, a hitelkeresletre, illetve -kínálatra nehezedő nyomás következtében. „A hitelminőség továbbra is nagy kihívás marad.

A közép- és kelet-európai háztartások pénzügyi helyzete a korábbi évekhez képest nem ígérkezik könnyűnek, de számos tényező – köztük a bankok intézkedései ügyfeleik nehéz pénzügyi helyzetének enyhítésére és a növekvő megtakarítási ráta – segített az egyéneknek és a családoknak a veszteségek mérséklésében. A háztartások jellemzően 2010-ben is nehézségekkel küzdenek majd, és ez eltart a gazdaság talpra állásának erőteljes beindulásáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva