Hírek

2010.01.15. 15:17

Maradnak az úszóvilágcsúcsok

Érvényben maradnak azok az úszóvilágcsúcsok, amelyeket az elmúlt két évben az úgynevezett szuperdresszekben értek el a versenyzők.

(MTI)

Erről bangkoki ülésén, pénteken döntött a nemzetközi sportági szövetség (FINA) vezető testülete, a Büro, amelynek határozatáról a grémium magyar tagja, Gyárfás Tamás még a tanácskozás közben számolt be a helyszínről az MTI-nek. A verdikt ellenszavazat nélkül született meg.

Hosszas vita után kerekedett felül az "űrkorszakos" rekordok megtartását támogató álláspont, egyfajta lezárását jelentve annak a  disputának, amely hovatovább két éve, a high-tech mezek első "fecskéinek" megjelenésekor robbant ki, és tartott (ki) gyakorlatilag mindmáig.

Az úszósportot egyrészt forradalmasító, másrészt állandósult vitákat gerjesztő szerelések új időszámítást is  generáltak, hiszen 2008 februárja óta - amikor is az első "csodacucc", a Speedo LZR Racerje megjelent, hogy aztán jöjjenek a  versenytársak újabb és újabb extrakreatúrái is - 2009 végéig  valóságos csúcszuhatag zúdult rá a sportági statisztikusokra, akik összesen 255 (!) világrekordot jegyezhettek fel az ominózus időszakban. Jellemző, hogy az össszesen 40 - húsz férfi és húsz női - versenyszám közül 50 méteres medencében csupán háromban, női 800 és 1500, illetve férfi 1500 m gyorson élte túl a támadásokat a régi rekord.

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva