Hírek

2010.01.28. 09:52

Máris bajba kerülhet az Apple az iPaddel

Az Apple rögtön új tábla PC-jének bemutatását követően jogi vitába bonyolódhat a számítógép kapcsán. A Fujitsu ugyanis korábban már levédette az iPad nevet.

CNN - AP - Világgazdaság Online

A Fujitsu 2002-ben készített egy kézi számítógépet, amelynek kapcsán kizárólagos jogot szerzett az iPad név használatának jogára. Az Apple viszont szintén ezt a nevet adta a tegnap bemutatott tábla PC-jének. A Fujitsu a CNN információi szerint annyit közölt: tisztában van az Apple lépésével és jelenleg az esetleges lépéseket fontolgatja.

Bár az ilyen jogi viták általában nem szokták megakadályozni egy termék bevezetését, ha az Apple nem tudja bizonyítani, hogy tábla PC-jét megkülönböztethető a Fujitsu termékétől, elképzelhető, hogy meg kell vásárolnia a névhasználati jogot. 2007-ben az Apple már kötött egy hasonló megállodást a Ciscóval az iPhone használatára.

Az Apple tegnap mutatta be régóta várt készülékét, amely egyes elemzők szerint felforgathatja a PC piacot. Az iPad kezdőára 499 dollár (97 ezer forint). 9,7 hüvelykes kijelzője mellett 1,5 fontot (0,6 kg) nyom. 16, 32, illetve 64 gigabájtos flash memóriával kapható, beépített Wi-fi és Bluetooth kapcsolattal rendelkezik. Steve Jobs szerint az akkumulátor 10 órányi üzemidőt tesz lehetővé és a gép akár egy hónapot is várakozhat készenléti üzemmódban anélkül, hogy lemerülne. Az iPad az Apple többi eszközéhez hasonlóan Mac és Windows operációs rendszerrel futó számítógépekhez is csatlakoztatható.

A tegnapi bemutató alapján az iPadet elsősorban internetezésre és könyv-, illetve újságolvasásra érdemes használni. Az AP-nek nyilatkozó szakértők egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, milyen szerepet tölthet be a tábla a piacon. A Forrester Research elemzője például úgy látja, hogy az iPad nem rendelkezik megfelelő képességekkel ahhoz, hogy kiváltson egy notebookot. A The 451 Group szakértője viszont ennek ellenkezőjét állítja.

Az Apple bemutatója a szakértők szerint boríthatja a teljes piacot. A legnagyobb méretű tablet pc-k, az úgynevezett convertible kategória, ahol tulajdonképpen egy notebook rendelkezik érintőképernyővel. A kijelzőt el lehet fordítani, és így bezárva kényelmesen használható a tablet pc-ként. Az ilyen gépek teljes értékű notebook-nak számítanak, optikai meghajtóval is rendelkeznek. Ezzel szemben az úgynevezett slate tablet pc-k már csak az érintőképernyő segítségével vezérelhetőek és optikai meghajtót sem tartalmaznak. Teljesítményük jóval kisebb egy notebooktól, előnyt kizárólag a méret és súly terén élveznek.

Ebben a kategóriában azonban csak néhány készülék van a piacon, mint a Fujitsu Stylistic ST5112, vagy a Motion Computing LE1700. A kategória elterjedését eddig erősen gátat szabtak a 2000 dollár feletti árak, ami tekintve az alacsony kapacitású tárhelyet, az optikai meghajtó hiányát, a lassú processzort, meglehetősen borsosnak mondható. Az Apple-nél viszont úgy gondolják, a tablet pc egy kisebb notebook (subnotebook) vagy egy netbook alternatívája is lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva