Hírek

2010.01.06. 10:14

Mi várható a befektetési ingatlanpiacon?

Az elmúlt években szinte az összes európai országban megszűntek vagy jelentősen lelassultak a befektetések. A harmadik negyedévben tapasztalt emelkedő befektetési volumen azonban optimizmusra ad okot és bár az egyes piacokon eltérés mutatkozik, a GVA Robertson 11 ország adataiból készült elemzéséből kiderül, hogy mindenki egyetért abban, hogy hamarosan beindulhat a kereskedelmi ingatlan befektetési piac stabilizációja.

Világgazdaság Online

A nemzetközi hálózattal működő GVA Worldwide magyarországi tagja, a GVA Robertson Hungary tizenegy európai ország kereskedelmi befektetési ingatlan piacát vizsgálta meg a társirodák adatai alapján. A felmérésében magyar adatokon kívül osztrák, belga, olasz, holland, svájci, angol valamint a skandináv országok adatai szerepelnek.

„Országonként eltérő képet láthatunk, azonban vannak közös vonások is. Minden európai piacon megfigyelhető, bár eltérő mértékben, hogy a harmadik negyedévben megugrott a befektetési kedv, az előző negyedévhez képest ez több mint 40 százalékos emelkedést jelent a befektetési volumenek tekintetében.” – mondta Tilki Róbert, a GVA Robertson ügyvezető igazgatója. A piac túl van a mélyponton, az elkövetkező 1-2 évben a hozamok stabilizációjára, a befektetői bizalom újjáéledésére és a minőségi ingatlan kínálat növekedésére számíthatunk.”- tette hozzá.

A befektetői érdeklődés középpontjában mindenhol az első osztályú, központi lokációjú és hosszú lejáratú bérleti szerződésekkel, azaz biztos bevétellel rendelkező termékek állnak. Ennek következtében, illetve a piacok átláthatósága és mérete miatt az aktív befektetők inkább a nyugat-európai piacok iránt érdeklődnek.

Míg Magyarországon, Ausztriában és Svájcban jellemzően a külföldi intézményi befektetők vannak túlsúlyban, addig Olaszországban vegyesebb összetételű a befektetői kép, itt a piacot az előbbieken kívül a privát nyugdíjalapok uralják. Angliában mind a privát, mind az intézményi befektetői kör jelen van, akik azonban a 2008-as évben inkább eladóként és nem vevőként voltak aktívabbak.

Azokon a piacokon, ahol a minőségi termékek kínálata nem elegendő a kereslet kielégítéséhez, a folyamat a hozamok csökkenéséhez vezetett. Az átlagos prime hozamok Európa szerte jelenleg 7-7,5 százalék körül vannak és a GVA Robertson által vizsgált legtöbb országban stabilak.

A GVA Robertson elemzés szerint, bár a gazdasági helyzet feletti aggodalmak még nem múltak el és az ingatlan piacon továbbra is érezhető lesz a visszaesés, a vizsgált országok általában pozitívan látják az elkövetkező 1-2 évet; a hozamok stabilizációjára, több tranzakcióra és a befektetői aktivitás fellendülésére számítanak. Az eladás-visszabérlés konstrukció elterjedésére számítunk, ahol a vállalkozás úgy juthat tőkéhez, ha olyan befektetőt talál, aki megvásárolja az ingatlant, majd bérbe adja az eladó cégnek. Ilyen típusú befektetések megjelennek mind a privát, mind az állami szektorban.”- mondta Tilki Róbert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva