Hírek

2010.01.15. 11:15

Romákat vádolnak rasszista bűncselekménnyel

Közösség elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat 11 személy ellen a Miskolci Városi Ügyészség. Az ügy azért érdemel különös figyelmet, mert romák bőrszínűk miatt támadtak fehérekre – írja a Heti Válasz.

BAMA

Tavaly március 15-én Miskolc egyes, romák lakta területein ismeretlen személyek olyan hamis híreket terjesztettek, miszerint nemzeti-radikális csoportok érkeznek Miskolcra, hogy a romákat megtámadják – közölte az ügy részleteit a lappal Martossy György főügyészségi csoportvezető ügyész.

A hír hatására az ügyben érintett vádlottak közük két férfi miskolci lakásán Molotov-koktélokat kezdett gyártani. Március 15-ről 16-ra virradó éjszaka a 11 vádlott és több ismeretlen társuk összegyűltek egyikük portáján, azzal a szándékkal, hogy az arra járó autókat megállítják és a benne ülőket bántalmazni fogják.

Éjjel 1 óra körül az úton haladt egy személygépkocsi, melyben három nem roma személy ült, két fiatal férfi és egy nő. A vádlottak elállták a lassan közeledő autó útját, majd a náluk lévő fa és vas botokkal, baseball ütőkkel, bozótvágó késekkel szabályszerűen megrohamozták és ütni kezdték az autót. Eközben egymást bíztatták „büdös magyarok, üssétek őket" felkiáltásokkal. Az autó üvegei betörtek, a bent ülők az üvegszilánkoktól nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Az autó vezetője az addig lassan haladó autót felgyorsította és a helyszínről elmenekültek. Közben értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök őrizetbe vették a vádlottak. Lefoglalták a Molotov-koktélokat az ütő, vágó eszközöket, melyek egyikén, egy 150 cm hosszú boton „Halál a magyarokra" felirat volt írva. A vádemeléskor még hét vádlott volt előzetes letartóztatásban.

A Heti Válasz cikke szerint az érintettek nagy része tagadja, hogy részt vett volna a cselekményben, más részük kis részben beismeri a cselekmények elkövetését. Bűnösség megállapítása esetén akár 12 évig terjedő börtönt is kiszabhat a bíróság - közölte Martossy György főügyészségi csoportvezető ügyész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva