Hírek

2010.01.08. 12:22

Svájc törvénytelennek ítélte saját banki adatszolgáltatását

A svájci szövetségi bíróság ítélete alapján megszegte a banktitokra vonatkozó szabályokat az ország pénzügyi felügyelete, amikor úgy döntött: kiadja az Egyesült Államoknak 300 pénzintézeti ügyfél adatait.

Reuters - Világgazdaság Online

A svájci pénzügyi felügyelet (FINMA) február 18-án döntött arról, hogy az amerikai nyomozó hatóságok kérésére átadja az UBS 300 ügyfelének adatait. A döntést a bankokra vonatkozó törvény azon pontjaira alapozták, amelyek szerint felmenti a titoktartás alól a céget, ha az adatok nyilvánosságra hozásával a bank fizetésképtelenségét akadályozza meg.

A svájci bíróság szerint bár a FINMA-t nehéz helyzet elé állította az Egyesült Államok, a felügyelet rosszul döntött, amikor hivatalos segítségkérésre vonatkozó kérelem nélkül adta ki ügyfelei adatait – tudósít a Reuters.

Az UBS augusztusra rendezte ügyét az amerikai hatóságokkal, ugyanakkor a mai döntés érdekes helyzetet eredményezhet a svájci-amerikai kapcsolatokban. Az Egyesült Államok hónapok óta küzd Svájccal azért, hogy a banki titoktartásáról híres ország kiadja azoknak az ügyfeleknek az adatait, akik a gyanú szerint adóelkerülésre használják az offshore számlákat. Svájc kezdetben mereven ellenállt az amerikai kérésnek, később engedett, de így is nagyságrendekkel rövidebb listát adott át Washingtonnak, mint ami az eredeti kérésben szerepelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva