Hírek

2010.01.19. 11:21

Szuperbruttósítás, adóköteles cafeteria – Nézze meg mi történik az ön fizetésével!

A cégek többsége a decemberi havi bérek kifizetése után, a napokban kezd bele, az évváltás adminisztrációjába és a bérügyviteli szoftverek átállításába.

Világgazdaság Online

„Bár a cégek már megszokták, hogy ha újév, új szabályok, a 2010-es év a megszokottnál is jelentősebb és nagyobb számú változást hoz a bérügyvitel területén. A legrosszabb, hogy a változásokra nem lehet előre felkészülni, az évváltás januárban szinte elviselhetetlen adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra" – mondta Csécsei Mihály bérügyviteli szoftverfejlesztési szakértő, az egyik vezető bérügyviteli szoftvert fejlesztő cég a Soft Consulting Hungary Zrt. ügyvezetője, aki összegyűjtötte a legfontosabb változásokat.

Számolja ki idei nettóbérét a Világgazdaság Online kalkulátorával!

Megadóztatott béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatás elemeinek adómentessége szinte teljes egészében megszűnik: csak az internet-hozzájárulás marad adómentes a következő évben is. Néhány cafetéria elem a jogszabályban meghatározott összeghatárig a 25 százalékos kedvezményes adósávba tartozik: így a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekk, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár, az önkéntes egészségpénztár, az iskolakezdési támogatás, az iskola rendszerű képzés költsége és a helyi utazási bérlet, a határ fölötti rész pedig természetbeni juttatásként adózik továbbra is. A hideg étkezési utalvány, illetve az ajándékutalvány teljes összegében természetbeni juttatásként fog adózni a következő évtől (54 százalék+27 százalék (adóval növelt) járulék-közteherrel).

Szuperbruttósítás

Új fogalommal kell megismerkednünk: szuperbruttósítás. A változtatás azt jelenti, hogy az SZJA az eddigi bruttó 1,27százalék növelt összege után kerül levonásra, azaz a számított adóalap lényegesen magasabb lesz a 2009-évben számított összegnél, azonban ez csak látszólagos adóteher-növekedést jelent.

Ezzel ellentétesen viszont 18 százalékról 17 százalékra, valamint 36 százalékról 32 százalékra csökken az adómérték. Sőt, a 17 százalékos adókulcs határának nagyobb mértékű kitolása (évi 5 millió forintra a mostani 1,9 millió forint helyett) kevesebb adófizetési kötelezettséggel jár. A legjelentősebb nettó bérnövekedéssel a havi bruttó 160 ezer forint és 250-350 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkező munkavállalók számolhatnak.

Külön jó: megszűnik a különadó

Megszűnik a gazdasági társaságok valamint a magánszemélyek által fizetendő különadó. A korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb adókedvezményt vehetünk igénybe: (családi kedvezmény 3 eltartott után, súlyos fogyatékossággal járó, valamint az őstermelői kedvezmény).

A komolyan vett nyilatkozatról itt olvashat tovább, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva