Hírek

2010.01.29. 15:02

Több százezer autót hív vissza a Honda is

A Honda a mai bejelentés szerint 646 ezer gépkocsit hív vissza az ablakemelő meghibásodása miatt.

Reuters - Világgazdaság Online

A Honda a Reuters információi szerint Jazz, Fit és City modelleket hív vissza a mai bejelentés szerint az ablakemelő meghibásodása miatt. Az érintett autók száma 646 ezer, ebből 140 ezer az Egyesült Államokban fut. A Honda Motor Hungary lapunkat úgy tájékoztatta: Európában 178 ezer kocsi kerül visszahívásra, Magyarországot azonban ez biztosan nem érinti, mivel kizárólag a jobbkormányos modellek érintettek.

Eközben tovább gyűrűzik a Toyota gázpedál gondok miatti visszahívásának ügye. A hírügynökség megfogalmazása szerint szokatlan eljárással a Kongresszus kereskedelmi bizottságának elnöke bejelentette, hogy meghallgatást tart az ügyben a jövő hónapban. Henry Waxman úgy nyilatkozott: sok fogyasztóhoz hasonlóan szeretné megtudni, mennyire súlyos, illetve kiterjedte a Toyota problémája.

Eddig több mint 6 millió autót hívott vissza a Toyota az Egyesült Államokban és a cég közlése szerint ehhez további 2 millió, Európában futó kocsi csatlakozhat. Ez esetben a világ legnagyobb autógyára több gépkocsit hív vissza, mint amennyit a teljes 2009-es évben értékesített. A visszahívások teljes költsége 900 millió dollár, miközben a japán autógyár hetente 155 millió dollárt veszít a leállított gyártás miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Toyota visszahívási ügye kapcsán a japán lapok aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az autócég problémái negatívan hatnak majd a japán cégek megítélésre. A Honda csatlakozásával az ügy tovább bonyolódik. Az IHS Global Insight elemzője viszont úgy véli, hogy a gyors visszahívás nem feltétlenül árt a cégek hírnevének, mert azt tükrözik, hogy a gyártók törődnek a termékeik minőségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva