Hírek

2010.01.07. 11:19

Válság, plusz választás – Dupla kockázat a régióban

Nem kevés izgalommal várják az idei év eseményeit térségünkben a politikai elemzők.

Világgazdaság

Miközben ugyanis Kelet- és Közép-Európa még mindig meglehetősen sebezhető a világgazdasági válság következményeként, számos országban a közelgő választások is fokozzák a bizonytalanságot. 2010 első és rögtön a legnagyobb piaci kockázatokat hordozó politikai eseménye a január 17-i ukrán elnökválasztás lesz.

A sorban azután a tavasz-nyár folyamán a magyar, a cseh, majd a szlovák parlamenti választás, illetve ősszel a lengyel elnök- és a lett parlamenti választás következik.

Az elemzők már régóta egyetértenek abban, hogy a régió alighanem a globális válság legsúlyosabb áldozata, és országai jelentős szerkezeti reformokra szorulnak. Különösen igaz ez a tavaly mintegy 15 százalékos GDP-visszaesést elszenvedett Ukrajnára, amely a szuverén hitelkockázati biztosítások (CDS) felára alapján az államcsőd veszélyének leginkább kitett országok közé tartozik, és ahol a politikai belharcok már hónapok óta megbénítják a parlamenti döntéshozatalt.

Kijev 2008 novembere óta több mint 11 milliárd dollár értékű segítséget kapott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ám a pénzintézet a tavalyi év végén felfüggesztette a hitelprogramot, megtagadva egy 3,8 milliárd dolláros részlet folyósítását. Az IMF azt követően döntött így, hogy a parlament és az államfő a kormány akaratával szembemenve megemelte a minimálbért. Dominique Strauss-Kahn, a valutaalap vezérigazgatója azt mondta, hogy az együttműködés Kijevvel csak az elnökválasztás után folytatódhat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva