Hírek

2010.01.07. 09:43

Világgazdaság-Ecostat: Harmadik hónapja erősödik a gazdaság

Már harmadik hónapja mutat kisebb-nagyobb emelkedést a magyar gazdaság. Decemberre a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,14 százalékos emelkedést mutatott az előző hónaphoz képest.

Világgazdaság

Bár a novemberben látott, közel fél százalékpontos emelkedéshez képest ez nem tűnik biztatónak, de 2008 tavasza óta a mostani az első eset, hogy három egymást követő hónapban is emelkedett a mutató. Ez pedig azt jelenti, hogy a mutatószám a recesszió végére utal.

Az emelkedés azonban még igen bizonytalan lábakon áll, egyedül a fellendülőben lévő külkereskedelmen alapul. A legfőbb exportpiacunknak számító nyugat-európai országokban ugyanis a tavalyi harmadik negyedévvel véget ért a recesszió, és már egy ideje javulóban vannak az üzleti várakozások is. Az előrejelző konjunktúraindexek Magyarország esetében is emelkedést jeleznek már tavasz óta, de a reálgazdasági mutatókban idáig ez alig mutatkozott meg.

A GYIA összetevői közül december során hat a növekedés, négy pedig a csökkenés irányába hatott. Tovább csökkent a márciusi csúcs óta a reálkamat szintje, ezt a kockázati felár mérséklődése és a javuló befektetői hangulat tette lehetővé.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva