Hírek

2010.02.26. 07:27

A Fidesz hallani sem akar Sztálin díszpolgárságáról

Visszavenné Sztálintól az 1947-ben adományozott díszpolgári címet Pécs fideszes alpolgármestere. Bár Nagy Csaba szerint a szovjet diktátor címe jogilag aligha érvényes, szükségesnek tartja, hogy a közgyűlés is szentesítse jelentette be a tervet.

BAMA

– A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Pécsett, a Mecsekaljai Iskola Pázmány Péter Utcai Általános Iskolájában, megemlékezésen diákok, tanárok és a város vezetői hajtottak fejet a politikai okokból kivégzettek, meghurcoltak emléke előtt. A résztvevők koszorút helyeztek el Kovács Béla, egykori földművelésügyi miniszter emléktáblájánál - írja a BAMA.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere beszédében elmondta, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd szállították a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

„Levéltári adatok alapján Joszif Visszarionovics Sztálin ugyanebben az évben, 1947-ben díszpolgári címet kapott a város akkori vezetésétől. A díszpolgári intézmény rendszerváltás utáni újraalapításával ez a cím jogilag már aligha tekinthető érvényesnek, mégis hiányát érzem annak, hogy Pécs Megyei Jogú Város vezetése külön határozatban még nem erősítette meg Sztálin megfosztását ettől a rangjától.

Ezért Pécs közgyűlésének soron következő ülésén előterjesztem, hogy a város mondja ki határozatban is Sztálin megfosztását a díszpolgári címtől” – jelentette be Nagy Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva