Hírek

2010.02.14. 09:14

A görög ügy rángatta az európai piacot

Az elmúlt héten kisebb-nagyobb mértékben, de minden nap erősödött a magyar börze vezető indexe, így emelkedéssel zárta a múlt hetet a Budapesti Értéktőzsde: a BUX 508,70 ponttal, 2,52 százalékkal nőtt, ezzel 20.733,44 ponton zárt pénteken.

MTI Eco

Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 493,57 ponttal, 3,4 százalékkal alacsonyabban áll.

Az elmúlt hetet elsősorban a bizonytalanság és az útkeresés jellemezte, mivel a BUX szinte minden napon egy százalék körüli emelkedéssel kezdte a kereskedést, zárni azonban csak minimális pluszban tudott.

Részletes piaci adatokat itt találhat!

Az elmúlt hetet megelőzően több napig is estek a részvényárfolyamok a BÉT-en, így a szakértők kis visszapattanást vártak az indextől a hét első napján, ami be is igazolódott. Az elemzők úgy vélték azonban, az emelkedés csupán átmeneti lesz, mivel a trend továbbra is a csökkenés irányába mutatott.

Erre azonban rácáfolt a hét további kereskedése, mivel bár bizonytalannak érezték a szakértők a piacot, minden nap emelkedni tudott a BUX.

Kedden elsősorban az OTP húzta fel a piacot, azonban jól teljesített a Richter is, amelynek tavalyi eredménye - a cég keddi gyorsjelentése szerint - jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat. A héten kedden zárásra emelkedett leginkább a BUX, elsősorban amiatt, mert nyilvánosságra került, hogy hamarosan bejelentik Görögország gazdasági mentőcsomagját.

A görög gazdasági helyzet kihatással volt a hét további napjainak kereskedésére is, az elemzők szerint elsősorban a Görögországból érkező hírek rángatták a piacokat a hét második felében.

Az eseménytelen szerdai kereskedési nap után csütörtökön folytatódott a bizonytalanság, egyedül a Richter, és a szerdán jelentő Egis tudott teljesítményével kiemelkedni a blue chipek közül, míg a Mol és a Magyar Telekom egyaránt rosszul teljesített.

Pénteken a korábbi napok forgatókönyve zajlott le a magyar tőzsdén: pozitív nyitás után folyamatosan veszített értékéből az index.

A szakértők szerint az indexek másfél héttel ezelőtti csökkenése után kissé megnyugodtak a piacok, azonban a nemzetközi makrogazdasági hírek továbbra is rosszak, ezért a piacokon a csökkenő trend érvényesülhet a közeljövőben.

A budapesti részvénypiac forgalma 109,9 milliárd forint volt az elmúlt héten, az előző heti 115,6 milliárd forint után. Az összforgalom több mint 65 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki, a Mol 14,05 százalékkal, a Magyar Telekom 7,91 százalékkal, a Richter pedig 8,97 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.

A vezető részvények árfolyamai egyaránt emelkedéssel zárták a hetet.

A Mol árfolyama 0,89 százalékkal 17.050 forintra erősödött.

Az OTP árfolyama 3,09 százalékkal 5.330 forintra nőtt.

A Magyar Telekom 1,9 százalékos nyereséggel, 699 forinton zárta a hetet.

A Richter árfolyama 3,95 százalékkal 40.800 forintra emelkedett, míg a másik gyógyszeripari részvény, az Egis 4,16 százalékkal erősödött, így 18.800 forinton zárt pénteken.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 39,80 ponttal, 2,06 százalékkal 1.968,03 pontra nőtt.

Az árfolyamok megtekintéséhez kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva