Hírek

2010.02.16. 11:17

Adóbevallás - Mire kell figyelniük az eva-soknak?

Jövő hétre kell elkészíteniük és benyújtaniuk adóbevallásukat az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetőknek. Nem árt azonban tisztázni azt, hogy az adóváltozások mennyiben érintették ezt az adózási formát.

Világgazdaság Online

A legfontosabb változás, hogy az eva mértéke 25 százalékról 30 százalékra emelkedett. Az emelkedés nem érinti a 2009 során bevételezett előlegek utáni eva mértékét.

Ezen felül a bevételi határ átlépésének tételére nem becslés, hanem 50 százalék eva lép be. A bevételi határt átlépő utolsó tételnek nincs felső határa ettől még valószínűtlen, hogy azt ilyen drágán is megérje leadózni.

A változásokkal ugyanakkor nem veszett el az eva alanyiság 2009-re 26 millió forintos bevételi határig. 2010-ben újra 25 millió forint a bevételi határ. Az eva alany már az év elején tudhatja a bevételi limit mértékét, így annak 25 millió forintban való meghatározása nem teremt jogbizonytalanságot.


A bevételi nyilvántartást vezetők 2010.02.25-ig küldik be a 2009-ről szóló eva-bevallásukat. A számviteli beszámolót készítő eva alanyok bevallási határideje változatlan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva