Hírek

2010.02.01. 15:42

Árverezési moratórium - átmenetileg

Rendeletmódosítással írta elő a kormány az átmeneti árverezési moratóriumot. Eszerint április 15-ig nem árverezhetőek el lakott ingatlanok. Kiss Péter szerint a lakáshiteleket fizetni kell, de aki bajba jut, azt meg kell segíteni.

Világgazdaság Online

Rendeletmódosítással írta elő a kormány az átmeneti árverezési moratóriumot. Eszerint április 15-ig nem árverezhetőek el lakott ingatlanok. Kiss Péter társadalompolitikai miniszter szerint az intézkedés pár száz - esetleg valamivel több, mint ezer - családot érinthet. A mostani, a lakáshitel törlesztéssel bajba került embereket védeni hivatott intézkedé nem az első a sorban.

Magyarországon 6 ezer és 11 ezer között lehet azoknak a lakásoknak a száma, amelyek tulajdonosát potenciálisan fenyegetheti az árverezés, közülük legfeljebb valamivel több, mint ezer az olyan magánszemély, akit a kormány - kedden hatályba lépő rendeletmódosításával - legalább átmenetileg megóvott attól, hogy télen az utcára kerüljön. Tavaly ősz után most ismét módosította a kormány a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló rendeletet. Ennek értelmében keddtől április 15-ig, a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok.

Ugyan a bírósági végrehajtásról szóló (1994.évi LIII.) törvény rendelkezik arról, hogy december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kilakoltatni, de ma a lakáshitel-szerződések jelentős része tartalmazza az ingatlan végrehajtáson kívüli értékesítésének lehetőségét, ezek esetében pedig nem érvényesülhet a kilakoltatási moratórium - indokolt a tegnapi szóvivői tájékoztatón Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.

A cikk még nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva