Hírek

2010.02.10. 11:15

Ausztriát is magával ránthatja a görög csőd?

Ha Görögország csődbe jutna, ez futótűzként terjedne tovább – figyelmeztetett a Financial Times Deutschland (FTD) szerdai számában a lap neves újságírója.

FTD - Világgazdaság Online

Wolfgang Münchau szerint nem csupán Portugália, Olaszország, Görögország és Spanyolország áll az államcsőd szélén. Az utóbbi évtizedben Kelet-Európában létrejött kockázatos ügyletek után Ausztria is a csőd szélén áll, Belgiumnak pedig magasabb az adósságállománya, mint Portugáliának és Spanyolországnak – áll a Financial Times Deutschland cikkében.

A szerző egy lehetséges harmadik nagy válság kiváltójának az államcsődöt tartja. Az adósságtengerben úszó Görögország azonban nem az egyetlen, amely akut problémákkal küszködik. Ha pedig Görögország örvénybe kerül, akkor az a kolumnista szerint biztosan magával ránt legalább egy másik államot. Így tehát az aránylag kis súlyt képviselő Görögország összeomlása jelentős kockázatot hordoz a globális pénzpiacra nézve – véli az FTD szerzője.

A görög miniszterelnök tegnap jelentett be újabb megszorító intézkedéseket. A görög kormány a nyugdíjrendszer átalakítását tervezi: elképzelések szerint 2015-ig 61-ről 63 évre emelnék az átlagos nyugdíjkorhatárt, és megtiltanák a korai visszavonulást.

A nyugdíjalap 30 milliárd eurós tartalékainak kezelésére egy új alapot hoznának létre. Andreasz Loverdosz munkaügyi miniszter szerint a reformra azért van szükség, mert anélkül a nyugdíjrendszer öt éven belül összeomlana. Elemzők üdvözölték a terveket, ám rögtön figyelmeztettek: más intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy a költségvetési hiányt a jelenlegi 12,7 százalékról 2012-re a GDP 3 százaléka alá szorítsák le. George Papandreu miniszterelnök várhatóan még ezen a héten bejelenti azokat az adó- és bérreformokat, amelyek közelebb vihetnek e cél eléréséhez.

"Súlyos válság" van az euróövezeten belül, és ez nemcsak a legtöbbször emlegetett Görögországra terjed ki - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt főközgazdásza, aki szerint az euróövezeten kívüli Nagy-Britanniát is a válságövezethez kell sorolni. Simon Johnson, aki a G7-pénzügyminiszterek és jegybanki vezetők hétvégi kanadai értekezlete után nyilatkozott a BBC rádiónak, kijelentette: a Hetek a jelek szerint "egyáltalán nem tudnak arról", hogy Európa jelentős része súlyos válsággal néz szembe, és ez Görögországon, Spanyolországon és Portugálián kívül kiterjed Írországra is, sőt "Olaszország is igencsak a tűzvonalban van".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva