Hírek

2010.02.05. 13:50

Befagytak a közbeszerzések és az agrártámogatások

Az érintettek azt kérik, oldja fel a kormány az önként vállalt döntési moratóriumot az agrártámogatások és a közbeszerzések területén.

MR1 - Kossuth Rádió

A Bajnai-kormány vállalta, hogy április elsejétől fontos kérdésekben nem hoz olyan döntést, ami a következő kormányra róna kötelezettségeket. Ez a vállalás érinti az uniós forrásokat és pályázatokat is, a közbeszerzési döntésekre vállalt moratórium pedig már a múlt hónaptól érvényes. Az agrárkamar  úgy látja, egész ágazatokban akadhatnak el akár évekre is a fejlesztések, ha az agrárpályázatokra is vonatkozik a döntési moratórium, ezért felszólító levelet írt Bajnai Gordon miniszterelnöknek, hogy a kormány vegye ki a döntési moratórium hatálya alól a mezőgazdasági pályázatokat.

Forgács Barna, az Agrárkamara elnöke a Krónikának elmondta: ha az Új Magyarország vidékfejlesztési programra is érvényes marad a moratórium, az a mezőgazdaságban és az élelmiszergazdaságban is helyrehozhatatlan károkat okozhat.

Szerinte a legrosszabb helyzetben azok lehetnek, akik már megvalósították a pályázatot, kifizetési kérelmüket postázták, és várnák az uniós, illetve hazai pénzeket, hogy a vállalkozókat ki tudják fizetni határidőre. Ha a döntési határidők a moratórium miatt csúsznak, viszont az elszámolási határidők változatlanok maradnak, az a támogatás igények tömegét lehetetleníti el - tette hozzá Forgács Barna.

A Mérnöki Kamara a közbeszerzési moratóriumot kifogásolja. A testület szerint ugyanis így közbeszerzés alapján végzett munka először 2010 második félévében indulhat, miközben időben szabályosan kiírt és lebonyolított közbeszerzések esetében március közepétől, végétől már dolgozhatnának. A január 20-án életbe lépett közbeszerzési moratórium az európai uniós források felhasználását is veszélyeztetheti - tartalmazza a kamara közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva