Hírek

2010.02.10. 08:45

BKV botrány: óránkénti százezres CEMI fizetés - Orbán közleménye

Újabb harminc tanácsadói szerződés miatt fordul a rendőrséghez a BKV-vezérigazgatója. A BRFK vizsgálja annak a cégnek a szerződéseit is, amelyben korábban a napokban visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt az egyik vezető. Az érintett közleményben cáfolta a személye elleni támadások alapjait, Orbán Anita pedig visszalépett.

Világgazdaság Online

Az előzmény

Jelenleg is vizsgálja a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a BKV szerződéseit, köztük a CEMI (Central European Management Intelligence) tanácsadó céggelmég 2007-ben kötött megállapodást – erősítette meg tegnap a rendőrség a Népszabadságak.

A CEMI tíz hónap alatt 287 millió forintot kasszírozott tanácsaiért a BKV-tól. A cég szenior partnerei óránként százezer forintot, junior partnerei hetvenötezret, elemzőik harmincötezret számláztak. A CEMI-vel kötött szerződést a BKV részéről vezérigazgatóként Antal Attila írta alá, akit nemrégiben gyanúsított meg a rendőrség.

Antal állítólag részletes vallomást tett, és hivatalosan meg nem erősített információk szerint a CEMI-vel kötött szerződés kapcsán is érdemben nyilatkozott.

A BKV korábban közleményben azt állította, hogy a céggel kötött szerződésnek és a kapott tanácsoknak köszönhetően kilencmilliárd forintot sikerült megtakarítani, így a majd háromszázmilliós ráfordítás sokszorosan megtérült.

A CEMI egyik korábbi „ügyvezető partnere” Orbán Krisztián volt, aki most az Oriens nevű tanácsadócég egyik irányítója, nem mellesleg a múlt hétvégén visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje.

Orbán Anita hirtelen visszalépése

A Fidesz pár napja közleményben tudatta, hogy mégsem őt indítják a főváros 16. számú választókörzetében, hanem Simicskó Istvánt.
A közlemény szerint Orbán Anita egészségügyi okok miatt nem tudja vállalni a képviselő-jelöltséget.

"Kedves Csoporttagok! A hír igaz, egészségügyi okok miatt sajnos mégsem tudom vállalni a jelöltséget, ezért visszalépek. Nagyon köszönöm Nektek a sok-sok személyes és elektronikus üzenetet, jókívánságot, bíztatást, buzdítást! Ez a csoport természetesen továbbra is működni fog, hogy így is kapcsolatban tudjunk maradni! Ugyanúgy fogok majd írni, linkelni és válaszolni, csak most sajnos egy kicsit ritkábban, mint eddig." - írta a Facebook közösségi oldalon Orbán Anita.

Orbán Krisztián üzenete

Orbán Krisztián a Világgazdaság Online szekesztőségének is megküldte levelét, melyben a Népszabadságban megjelentekre reagál.

A levélben többek között ez áll: "A Cemi Kft tanácsadó céggel 2007. augusztus 31-én megszüntettem a munkaviszonyom. Távozásom egyik oka az volt, hogy nem értettem egyet a cég akkoriban kialakulóban lévő, általam egyoldalúnak ítélt ügyfél-stratégiájával... Munkaviszonyom alatt semmilyen formában nem foglalkoztam fővárosi tulajdonban lévő cégekkel vagy bármilyen azokhoz kapcsolódó üggyel. A cégnek több üzletága volt, és ez a terület egy másik üzletághoz, más ügyvezetőkhöz tartozott... A cég többi tulajdonosának kérésére korábbi 33%-os részesedésemet nem egy, hanem három egyenlő részletben, előre meghatározott áron értékesítettem feléjük, így az utolsó 11%-os részemtől 2008. decemberében váltam meg. Emellett vállaltam, hogy 2008. áprilisáig a cég három ügyvezetőjének egyike maradok. A többi tulajdonos így látta biztosítottnak, hogy a távozásom nem csorbítja a cég hírnevét, illetve hogy nem indítok rivális céget. Én ugyanakkor így tudtam a távozásom okozta komoly konfliktust csillapítani. 2007. szeptember 1-től a Cemi Kft semmilyen üzleti tevékenységében nem vettem részt, a Cemi Kft 2007. augusztus 31. után keletkezett jövedelméből nem részesedtem" - írja Orbán Krisztián a levelében.

Orbán múltja

Orbán Krisztián neve legutóbb akkor volt olvasható a sajtóban, amikor 2008-ban több közgazdásszal karöltve gazdaságélénkítő csomagot mutatott be „Kilábalás” címen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva