Hírek

2010.02.07. 18:37

Bokros: Többet ésszel, mint erővel

„Ma Bokros Lajos számít Orbán Viktor kihívójának” – vezette fel az MDF miniszterelnök-jelöltjének programadó és évértékelő beszédét Dávid Ibolya a Városligeti fasori Versailles Rendezvényteremben. Az MDF elnöke „A minőség” feliratú pulpituson kijelentette, hogy az elmúlt nyolc év alatt utat tévesztett a politika, a mindenkori ellenzék és a mindenkori kormánypártok színjátéka tette tönkre, válságba került a magyar demokrácia. Kiüresedett a szabad vállalkozásra épülő piacgazdaság, az adórendszer ugyanis az ügyeskedést támogatja.

Világgazdaság Online

A kormányfő-jelöltnek szüksége van egy csapatra, és ez a csapat az MDF” – hangoztatta Dávid Ibolya.
„Komoly idők komoly emberekért kiáltanak, akik nem árulnak zsákbamacskát. Ilyen komoly ember Bokros Lajos, és ilyen komoly program az MDF programja” – nyitotta meg az eseményt Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője.

„Az MDF az egyetlen párt, amelynek megvalósítható – szikrázóan logikus, kemény szavakkal összeállított – programja van, és annak megvalósítása azt az eredményt hozza, amit a párt ígért” – hangoztatta Bokros Lajos. Az MDF miniszterelnök-jelöltje felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon ma nagyon kevesen fizetnek egyedileg nagyon sok adót. „Ez kialakított egy adóelkerülésre ösztönző magatartást, ezért az a megoldás, hogy több embernek kell egyedileg kevesebb adót fizetnie” – mondta a Horn-kabinet egykori pénzügyminisztere.
Bokros szerint okos, tiszta kezű államra – pénteken Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy erős állam mellett állt ki –, emellett pedig erős társadalomra, erős demokráciára, erős gazdaságra, valamint erős vállalkozókra van szükség. Erős jegybank is kell, amely ellensúlya egy rossz költségvetési politikának.

„Fenntartható, hosszú távon magas szintű növekedés nélkül nincs felzárkózás” – hangoztatta Bokros. Arra emlékeztetett, hogy az elmúlt elvesztegetett tíz évben mindössze két-három évig volt érzékelhető gazdasági növekedés, tavaly azonban hét százalékos gazdasági visszaesést kellett elszenvednie az országnak. Magyarország az ezredfordulót követően letért a fenntartható, egyensúlyőrző, export- és beruházásvezérelt gazdasági növekedés útjáról.
A kormányfő-jelölt India és Brazília kapcsán azzal példálózott, hogy vannak olyan déli fejlődő országok, amelyek a demokratikus berendezkedés keretei között is gyors gazdasági növekedésre és felemelkedésre képesek. „Nem igaz az az üzenet, hogy a világ egyértelműen a féldiktatórikus rendszerek irányába mozog” – mondta Bokros, utalva arra, hogy Orbán a keleti országokkal példálózott évértékelőjében.

Az MDF Európai Parlamenti képviselője kijelentette, hogy a vállalkozóknak nem több állami gyámkodásra, hanem kevesebb bürokráciára, kiszámíthatóbb szabályokra, alacsonyabb adókra, és jobban felkészült, olcsóbb munkaerőre van szükségük.
Úgy vélte, hogy egy okos államnak nem feladata a munkahelyteremtés. Az azonban igen, hogy létrehozza azokat a feltételeket, szabályokat, körülményeket, amelyek alapján a vállalkozói osztály hajlandó beruházni. Kiemelte a felsőoktatás reformjának fontosságát, mivel ma az iskolák újratermelik a munkanélküliek tartalékhadseregét.

Ördögi körök – angyali hurkok
Bokros Lajos szerint a magyar gazdaságban ördögi körök alakultak ki, leginkább közteherviselés, a közszolgáltatások, a beruházások, illetve a szociális rendszer területén. A szociális szférában például kialakult egy olyan nézet, amely szerint mindenki rászoruló, és ezek a rászorulók egyre nagyobb mértékű támogatásra jogosultak. Az állami közszolgáltatások színvonala nagyon alacsony színvonalú, így sokan kénytelenek a magánszektort igénybe venni, ami viszont jóval drágább. Az állam pedig „elzabálja„ a hitelforrásokat a magánvállalkozásoktól. A kormányfő-jelölt szerint ezeket az ördögi köröket „angyali hurkokká” kellene fonni. többeknek kellene kevesebb adót fizetnie, és jobb állami szolgáltatásokra, olcsóbb hitelekre lenne szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva