Hírek

2010.02.09. 09:46

Éveink tűnhetnek el a tb-pénztárból

Sokan a nyugdíjba vonuláskor szembesülnek azzal, hogy több éves munkaviszonyuknak nincs nyoma, tehát azok az évek nem számítanak bele az úgynevezett szolgálati időbe, így nyugdíjat sem kaphatnak utána.

MR1 - Kossuth Rádió

Érdemes már ma ellenőrizni a nyilvántartott adatainkat, ha nem akarjuk, hogy húsz-harminc év múlva szembesüljünk az akkor már megoldhatatlan problémával - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Nem kapunk visszajelzést arról, hogy rendben fizeti-e utánunk a járulékokat a munkáltatónk és azt sem tudjuk, hogy minden munkában töltött napunknak nyoma lesz-e a nyugdíjunk kiszámításakor. Előfordul, hogy a nyugdíjba vonulónak hiába keresgélik korábbi munkaviszonyát, sőt, egy nagy állami vállalat korábbi végelszámolója, a miatt bosszankodik, hogy több mint tíz évvel azután, hogy befejezte a munkát, még mindig rajta kéri számon a nyugdíjbiztosító a korábbi alkalmazottak munkaviszonyának igazolását.

Matits Ágnes független nyugdíjszakértő szerint jó, hogy 1998-tól számítógépes nyilvántartáson vezetik a bevallást, a probléma csak az, hogy nem is tud a dolgozó arról, ha valami miatt nincsenek benne az adatai a rendszerben. Pedig az jellemzően a munkáltató hibája. Ha a mai aktív dolgozók egy évenkénti kimutatáson láthatnák, stimmel-e a nyilvántartásuk, akkor még előkeríthetnék a munkáltatójukat és számon kérhetnék rajta a járulékbevallást és -befizetést.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva