Hírek

2010.02.11. 10:06

Forinthitelek - Nem fog működni az MNB terve az elemzők szerint

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők véleménye szerint nem biztos, hogy beválik a Nemzeti Bank terve a forint alapú lakáshitelek elterjesztésére, mivel a bankok nem kapnak elég ösztönzést ennek megvalósítására.

Bloomberg - Világgazdaság Online

A Magyar Nemzeti Bank a Monetáris Tanács 2010. február 8-i döntése alapján programot hirdet meg a forint jelzáloghitel- és jelzáloglevél-piac fejlődésének támogatására. A program keretében az MNB forint jelzáloglevél-vásárlásokat hajt végre, valamint szabályozói kezdeményezéseket tesz a forint jelzáloghitelezés fejlesztése érdekében. Az MNB az elfogadható fedezetek körébe tartozó hazai kibocsátású forint jelzáloglevelek vásárlását kezdi meg előbb a másodlagos, majd az elsődleges piacon, összesen legfeljebb 100 milliárd forint névértékben.

A Bloombergnek nyilatkozva azonban az Aegon, a Nomura és az RBC Capital elemzői kétségeiknek adtak hangot a tervek megvalósíthatóságával kapcsolatban. "Ez a terv csak akkor működőképes, ha más, a bankok hitelezését élénkítő intézkedésekkel kombinálják, máskülönben ez az extra likviditás két hetes letétek formájában végzi a jegybankban" – mondta Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő menedzsere.

Nigel Rendell, a londoni RBC Capital Markets elemzője úgy látja, az MNB döntése kis lépés, aminek alig ha lesz jelentős hatása a hitelezésre. A Nomura International szakértője pedig úgy látja, sok kérdés maradt nyitva az MNB taktikájával kapcsolatban és Magyarországnak óvatosnak kell lennie egy új subpime piac kockázatait illetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva