Hírek

2010.02.22. 15:37

Forsense: Az LMP bejut a parlamentbe a biztos pártválasztóknál

Lassan növekvő választási kedv mellett továbbra is három párt parlamentbe jutása tekinthető biztosnak. A baloldalon a szavazókat egyelőre megosztja, hogy több párt és miniszterelnök-jelölt közül lehet választani - állapítja meg a Forsense elemzése.

Forsense

Mesterházy Attilának Bokros Lajossal is meg kell küzdenie az elbizonytalanodott szocialista szavazókért. A Jobbik tábora külön pólust alkotva karakteresen elkülönül a kormányoldaltól és parlamenti ellenzékétől, de kormányfő-jelöltjének alacsonyabb ismertsége és támogatottsága hátrányt jelent a centrális pozícióban lévő Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben.



Növekvő aktivitás, változatlan preferenciák

Az elmúlt egy hónapban valamelyest emelkedett azok aránya, akik már eldöntötték, hogy melyik pártra voksolnának áprilisban (56 százalék). Ennél néhány százalékkal kevesebben, az összes válaszadó fele mondta azt, hogy tudja melyik pártra szavaz majd és biztosan az urnákhoz járul április 11-én. Továbbra is jelentős azok aránya, akik a választások napján (3 százalék), vagy a választások előtt 1-2 héttel (5 százalék) döntik el, hogy kire adják majd voksukat, de biztos részvételt ígérnek.
A részvételi hajlandósággal kapcsolatos adatok februárban nem térnek el jelentősen a négy évvel korábbi mérések eredményeitől. Amennyiben a kampány során hasonló dinamikával növekszik a választói aktivitás, mint ahogy az 2006-ban alakult, akkor 2010. április 11-én is valahol 65 és 70 százalék közelében várható a részvétel - áll a Forsense elemzésében.    

A pártválasztási adatok nem mutatnak jelentős eltérést az előző hónaphoz képest. Az összes megkérdezett körében a Fidesz 31 százalékos bázist tudhat maga mögött. Az MSZP-t az összes válaszoló 11 százaléka választaná most vasárnap, míg a Jobbik 8 százalékos bázisával továbbra is a harmadik legerősebb politikai erő Magyarországon. Az LMP-re 3 százalék szavazna, növelve a párt parlamentbe jutási esélyeit. Az MDF esetében azonban visszaesést tapasztalhatunk, egy hónappal korábban a mai 2 százaléknál többen szavaztak volna a Demokrata Fórumra.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 59 százalékos támogatottsága továbbra is igen jelentős előnyt biztosít a második helyezett MSZP-vel szemben (18 százalék). A Jobbik 14 százalékos eredményével biztos bejutónak számít. Az LMP februárban ismét elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az MDF viszont a januári erősödés után februárra visszatért a decemberben mért szintre (2 százalék).

A felmérés miniszterelnök-jelöltekről szóló részét itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva