Hírek

2010.02.26. 09:44

Hiányzó mérleg? Nem kegyelmez a cégbíróság, töröl!

Nincs kegyelem. A cégbíróság minden külön felszólítás nélkül törli a cégjegyzékből a mérleg benyújtását elmulasztó vállalkozásokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) megkeresésére.

Világgazdaság

Bár a Fővárosi Cégbíróságnak eddig kevés dolga akadt tavalyról elmaradt beszámolók miatt, az adatok alapján érlelődik az adóhatósági dömping. Tény ugyanakkor, az adóhivatal havonta sok száz törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a bíróságon, az esetek döntő többségében nem alaptalanul.

Tavaly óta az APEH ellenőrzi, a vállalkozások eleget tesznek-e a számviteli törvény előírásának. Korábban e vizsgálatot a cégbíróságok végezték, de adatok hiányában és leterheltségük okán csak akkor indítottak cégtörvényességi felügyeleti eljárást, ha a napi munkájuk során – például egy változásbejegyzési kérelem kapcsán – észlelték a mulasztást. Utóbb – rövid időre – e feladat az IRM Céginformációs Szolgálatára hárult. Következetes számonkérés híján azonban évről évre 50-80 ezer cég negligálta kötelezettségét.

Az APEH fellépésével viszont aligha úszható meg a hanyagság. Ha az adóhatósági eljárás eredménytelen, a vállalkozást törlik a cégnyilvántartásból. Az adóhivatal arról tájékoztatta a Világgazdaságot: a beszámoló benyújtását elmulasztók részére 2010. január végéig több mint ötezer felszólító levelet postázott. S csaknem 2500 esetben rendelte el határozatban az adószám felfüggesztését amiatt, mert a cégek nem teljesítették a beszámoló közzétételére, illetve a költségtérítés teljesítésére irányuló kötelezettségüket.

A határozatok közül 1500 emelkedett január utolsó napjáig jogerőre. A felfüggesztés időtartama 60 nap. Ez január végéig mintegy 300 adószám esetében járt le. Az adóhatóságnak még nincs pontos adata arról, az érintett cégek közül hány társaság pótolta e hiányt, illetve hány esetben kellett a cég megszűntté nyilvánítását kezdeményezni a cégbíróságnál.

Annyi bizonyos: a Fővárosi Cégbíróságon eddig 100 alatt maradt az ilyen irányú APEH-megkeresések száma. Az ügyek többségében a törlésre „ítélt” vállalkozások már felszámolás vagy kényszer-végelszámolás alatt álló cégek voltak – közölte lapunk érdeklődésére Kenesei Judit, a bíróság elnöke. Hozzátette: az adóhatóság kezdeményezésére a bíróság nem bíbelődik a gazdasági társaság további ellenőrzésével.

Legfeljebb az e-beszamolo.hura kattintva kontrollálja, nem adta-e le mégis a cég a mérlegét – ezt majdnem az utolsó pillanatig megteheti. Egyébként a bíróság minden külön felhívás nélkül, az adóhivatal értesítésétől számított 15 napon belül meghozza a megszűntté nyilvánító és a kényszer-végelszámolást elrendelő végzést.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva