Hírek

2010.02.09. 11:40

Irán elkezdte az urándúsítást

Irán elkezdte kedden az urándúsítást a 20 százalékos szintre – jelentette be az arab nyelvű, al-Alam állami televízióban egy meg nem nevezett tisztségviselő.

MTI

Az iráni urándúsítást a műveletet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében kezdték el. Teherán hétfőn tájékoztatta a NAÜ-t, arról hogy keddtől megkezdi uránkészletének 20 százalékosra dúsítását. Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-höz akkreditált nagykövete azt mondta, hogy a lépés az orvosi izotópokat előállító teheráni kutatóreaktor fűtőanyaggal való ellátását szolgálja.

Irán annak ellenére megkezdte az urándúsítást, hogy a nyugati hatalmak nemzetközi szankciókat helyeztek kilátásba. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei szerint Teherán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, ezt azonban az iráni vezetés tagadja.

Irán jelenleg 3,5 százalékosra dúsítja az uránt, a teheráni kutatóreaktornak azonban 20 százalékos uránra van szüksége. (Egy bombához legkevesebb 90 százalékosra dúsított uránra van szükség.) Szakértők szerint a 20 százalékos dúsításhoz egy évre és kétezer centrifugára van szükség Natanzban. Húszról kilencven százalékra azonban fél év alatt is dúsíthatják az uránt, ráadásul mindössze ötszáz-ezer centrifuga kell hozzá.

Irán azt állítja: atomprogramja békés, és kizárólag energia előállítására szolgál. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már több szankciót is bevezetett Teherán ellen, hogy feltartóztassa az iráni urándúsítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva