Hírek

2010.02.09. 15:29

Jobb a régiós üzleti klíma

Tovább javult januárban az üzleti klíma a kelet-közép-európai térségben – derült ki a Thomson Reuters és az osztrák OeKB bank közös felméréséből.

Világgazdaság Online - Reuters

A régióban közel 1400 egységet irányító 400 bécsi vállalati központ bevonásával készült körkérdés tanúsága szerint tavaly október óta összesen 6 százalékkal 16 pontra emelkedett az üzleti hangulatot mérő átfogó mutató.

A válaszadók 38 százaléka vélekedett úgy januárban, hogy cégük teljesítménye növekedni fog a közeljövőben, miközben csupán 9 százalék valószínűsített romlást.

A javuló hangulat ellenére az expanziós tervek tekintetében visszafogottnak mutatkozta a cégvezetők. Eszerint a csupán 13 százalékuk tervezi kelet-közép-európai részlegének bővítését, miközben 79 százalék nem kíván változtatni, 8 százalék pedig leépítésben gondolkodik.

A várakozásoknak megfelelően azokban az országokban uralkodik a legjobb üzleti klíma, melyek képesek voltak saját erőből kezelni a gazdasági válság következményeit. Ezek az államok: Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Lengyelország.

Érdekes ugyanakkor, hogy a válság által sokkal súlyosabban érintett Oroszországgal kapcsolatban is meglehetősen optimistán nyilatkoztak a válaszadók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva